Poročilo

Severna Koreja financira oborožitvene programe s spletnim kriminalom

J.P./STA
6. 8. 2019, 07.30
Posodobljeno: 6. 8. 2019, 07.32
Deli članek:

Tako kaže poročilo skupine neodvisnih strokovnjakov odboru Varnostnega sveta ZN za sankcije proti Severni Koreji. Pjongjang naj bi s kibernetskimi napadi za oboroževanje pridobil že dve milijardi dolarjev.

Reuters
Napadi so vse bolj prefinjeni in vse težje izsledljivi.

Varnostni svet ZN je leta 2006 začel uvajati sankcije proti Severni Koreji, da bi ji onemogočil financiranje jedrskih in raketnih programov. Kot ugotavlja poročilo, se je Pjongjang znašel tako, da s pomočjo hekerjev vojaške obveščevalne službe krade denar finančnim ustanovam po svetu, zadnje čase pa tudi kriptovalute, kjer trgovanje ni tako zelo regulirano. Kradli naj bi v 17 državah.

Mednarodne sankcije

Poročilo, ki so ga strokovnjaki pripravili po šestih mesecih spremljanja, kako Severna Koreja spoštuje mednarodne sankcije, še kaže, da so severnokorejski napadi vse bolj prefinjeni in jih je vse težje izslediti.

Poročilo Varnostnemu svetu pravi tudi, da se Severna Koreja izogiba sankcijam tako, da pretovarja blago z ladij na ladje na odprtem morju. Gre za material, potreben za oborožitev in luksuzno blago za vrh severnokorejskega režima.