Vpletanje

ZDA obljubile več pomoči pri menjavi oblasti v Venezueli

B.K.
21. 1. 2020, 09.18
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 11.38
Deli članek:

Ameriški državni sekretar je obljubil, da se bodo ZDA bolj aktivno vmešale v notranjo politiko Venezuele in pomagale pretendentu Guaidoju, da z vrha države sklati predsednika Madura.

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo v Kolumbiji.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je v ponedeljek v Kolumbiji sestal z venezuelskim opozicijskim politikom, ki se je samorazglasil za predsednika te države, Juanom Guaidojem, poročajo tuji mediji. Ta je na sestanek z glavnim ameriškim vladnim operativcem prišel potem, ko je nelegalno zapustil Venezuelo. Sodišče v Caracasu mu je namreč pred časom dosodilo prepoved potovanja.

"Pričakujem nadaljevanje delovanja Združenih držav Amerike pri podpori predsedniku Guaidoju in venezuelskemu ljudstvu," je ob srečanju dejal Pompeo. "Ne govorim še o določenih sankcijah, a lahko pričakujete, da Združene države še niso rekle zadnje besede."

Reuters
Pompeo in Guaido na srečanju v Kolumbiji.

Pompeo in Guaido sta se sestala pod okriljem kolumbijskega desničarskega predsednika Ivana Duqueja, ki je oster nasprotnik venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. "Vašo prisotnost tukaj si štejemo v čast. Kolumbija bo vedno vaš prijatelj," je ob sprejemu Duque dejal Guaidoju.

Guaido se je pred letom dni samooklical za predsednika Venezuele, potem ko je kot nelegalne zavrnil predsedniške volitve maja 2018. Kljub znatni podpori Guaidoju in njegovim opozicijskim zaveznikom ni uspelo z oblasti strmoglaviti Madura in njegove vlade. Ta je opozicijo večkrat povabila na mirovna pogajanja, ki pa jih Guaidojeva ekipa vztrajno zavrača.