»Koronavirus« več ne obstaja

Kontroverzni avtokrat z zadnjo radikalno potezo v nevarnost pahnil celoten narod

S.R.
1. 4. 2020, 10.26
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 10.30
Deli članek:

Odredil je, da besede »koronavirus« ne smejo več uporabljati.

Profimedia
Berdimuhamedov je bil med vladavino nekdanjega predsednika minister za zdravje.

Gurbanguli Berdimuhamedov, nekdanji zobar in do smrti nekdanjega predsednika Saparmurata Nijazova leta 2006 minister za zdravje, danes pa večni predsednik Turkmenistana, je znova poskrbel za manever, ki bi v svetovni javnosti izval salve smeha, če ne bi bil tragičen.

Kult osebnosti okoli Berdimuhamedova je velik in očiten, kot že dlje časa opozarja nepridobitna organizacija Human Rights Watch, pa predsednik s svojo družino, sorodniki in vestnimi podaniki poseduje neomejeno moč ter ima nad vsemi vidiki javnega življenja popoln nadzor. Za nameček si je nadel tudi naziv »Arkadag« oziroma »zaščitnik« turkmenistanskega jezika. V tem duhu je povlekel tudi zadnjo radikalno potezo. Kot poroča nepridobitna organizacija Novinarji brez meja (Reporters Without Borders), je iz turkmenistanskega besednjaka črtal besedo »koronavirus,« s tem pa prepovedal objavljanje vseh informacij o pandemiji. Organizacija zato opozarja, da je s tem v nevarnost pahnil celoten narod. 

Poziv mednarodni skupnosti

Besede »koronavirus« tako odslej ne smejo uporabljati vsi mediji, ki jih že tako nadzira država, izbrisali pa so jo tudi iz vseh brošur z zdravstvenimi informacijami, ki jih razdeljujejo po šolah, bolnišnicah in na delovnih mestih, poroča spletni portal Chronicles of Turkmenistan, eden redkih neodvisnih turkmenistanskih medijev, dostop do katerega so v Turkmenistanu nepresenetljivo blokirali.

»Onemogočanje dostopa do informacij ne pomeni zgolj ogrožanja turkmenistanskega prebivalstva, temveč tudi krepi avtoritoritarnost predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova. Mednarodno skupnost zato pozivamo, naj ukrepa in obsodi njegovo sistematično kršenje človekovih pravic,« je dejala Jeanne Cavelier, vodja uredništva Novinarjev brez meja za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo. Državljani so sicer ob pomanjkanju informacij o pandemiji deležni tudi slepomišenja turkmenistanskih oblasti, ki zatrjujejo, da v državi doslej še niso zabeležili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.