Pregon

ZDA razpisale nagrado za Madurovo "glavo"

B.K.
26. 3. 2020, 17.27
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 18.36
Deli članek:

Združene države Amerike so proti predsedniku Bolivarske republike Venezuele Nicolasu Maduru vložile obtožnico zaradi tihotapljenja drog.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro bo zdaj še bolj moral varovati svoj hrbet.

Administracija predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa je proti predsedniku Venezuele Nicolasu Maduru vložila obtožnico, latinsko-ameriško državo pa označila za podpornico terorizma, poročajo tuji mediji. Venezuelo so ameriške oblasti tako uvrstile na isti seznam kjer se že nahajajo Iran, Severna Koreja, Sirija in Sudan.

Obtožnica velja za Madura in njegovih 14 bližnjih sodelavcev, med katermi je tudi nekdanji podpredsednik Diosdado Cabello. ZDA so malce drugačne obtožnice vložile tudi proti venezuelskemu obrambnemu ministru Vladimirju Lopezu in predsedniku vrhovnega sodišča Maikelu Moreni.

Reuters
Nicolas Maduro. Ob njem obrambni minister Vladimir Padrino Lopez.

Združene države Amerike ob tem ponujajo nagrado v višini kar 15 milijonov ameriških dolarjev za informacije, ki bodo privedle do aretacije Madura ali njegove obsodbe. Za informacije, ki bi inkriminirale njegove sodelavce, ZDA ponujajo 10 milijonov ameriških dolarjev nagrade.

Po navedbah ameriškega vrhovnega tožilca Williama Barra je obtožnica vložena zaradi domnevne mamilarske zarote med Venezuelo in kolumbijsko uporniško milico FARC. Slednja naj bi v Kolumbiji pridelovala kokain, v dogovoru z Madurovo vlado pa naj bi ga skladiščila v Venezueli. Droga naj bi kasneje našla svojo pot predvsem v Združene države Amerike, kjer je povpraševanje po njej večje, višja pa je tudi cena.

Profimedia
Trumpova administracija se že dlje časa želi znebiti Madura.

Če bo ameriški represivni aparat uspel ujeti Madura in ga pripeljati na ozemlje ZDA, mu grozi skupno vsaj 50 let zaporne kazni. Barr pričakuje, da bodo sčasoma ujeli vse obtožene.

Administracija ameriškega predsednika Trumpa sicer že dlje časa išče načine, s katerimi bi strmoglavila Madurovo vlado. Tako je Bela hiša nemudoma javno podprla pretendenta za predsedniško mesto Juana Guaidoja, dotlej slabo znanega poslanca, ki se je januarja lani samorazglasil za predsednika Venezuele.

Profimedia
Juan Guaido se je samooklical za predsednika Venezuele, a dovoljšnje podpore nima.

A strmoglavljenje venezuelske vlade ni uspelo, saj Guaido ni imel množične podpore, vladi pa je, kljub ameriškim pritiskom in poskusom podkupovanja, ostala zvesta tudi venezuelska vojska.