pomanjkanje kondomov

Med pandemijo tudi kontracepcija težje dosegljiva

B.K.
30. 3. 2020, 10.27
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 10.28
Deli članek:

Zaradi zapiranja nenujnih tovarn po svetu, se obeta kriza pri dobavi kondomov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

“Videli bomo globalno pomanjkanje konodmov, povsod. To bo strašljivo,” je za tiskovno agencijo Reuters dejal Goh Miah Kiat, izvršni direktor malezijskega podjetja Karex Bhd, ki proizvede kar petino vseh svetovnih preservativov.

Proizvodnjo v treh tovarnah so pred več kot tednom dni zaprli po odloku malezijske vlade, ki je zaukazala zaprtje vseh nenujnih tovarn v državi. V petek se je proizvodnja v omejenem obsegu sicer nadaljevala, a svet je v tem času ostal prikrajšan za približno 100 milijonov kondomov.

“Nekaj časa bo trajalo, da bomo lahko ponovno zagnali proizvodnjo. Pri polovični zmogljivosti pa bomo imeli težave z zadostitvijo povpraševanja,” je še dejal Kiat. Opozoril je predvsem na težave, na katere bodo naleteli humanitarni programi v Afriki, ki razdeljujejo kondome za boj proti okužbi z virusom HIV. Po kiatovih besedah, bi te države lahko za več mesecev ostale brez možnosti nabave kondomov.

Britanski proizvajalec preservativov Durex medtem poroča, da njihove tovarne delujejo normalno in da je dobava njihovih kondomov zaenkrat nemotena.