Več kot 143.000 okužb

Konec Trumpovih sanj o velikonočnem zagonu gospodarstva

S.R./STA
30. 3. 2020, 07.09
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 07.25
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opustil idejo, da bi okrog velike noči odpravil nekaj omejevalnih ukrepov, ki jih je uvedel v ZDA zaradi koronavirusa, in dejal, da bodo ostali v veljavi do konca aprila. Število okužb in smrti v ZDA medtem nezadržno narašča.

Johns Hopkins University
Do nedelje zvečer so po podatkih univerze John Hopkins našteli več kot 143.000 okužb in 2479 mrtvih.

Najhuje je v zvezni državi New York, kjer je okuženih za zdaj 59.662, umrlo pa jih je 965. Samo v mestu New York so našteli 33.768 okužb in 776 mrtvih. Mejo 10.000 okužb so do sinoči presegli le še v sosednjem New Jerseyju (13.386), mrtvih pa je bilo 161. Kalifornija je imela 6197 okužb in 129 mrtvih. V mestu Los Angeles pa 37 mrtvih. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v nedeljo ugibal, da bo v ZDA umrlo med 100.000 do 200.000 ljudi, in izrazil obžalovanje, da nima boljših podatkov. 

Lani je v ZDA za gripo in z njo povezanimi boleznimi, kot je pljučnica, umrlo več kot 55.000 ljudi, za sladkorno boleznijo 83.000, kar 647.000 pa jih je umrlo za posledicami srčnih obolenj. Rak je pobral 600.000 Američanov, razne nesreče pa 170.000. 

Trump je pred dvema tednoma izdal navodilo Američanom, da se ne družijo v skupinah, večjih od deset ljudi, kar je danes že zastarel ukrep, ki pa se za celotne ZDA podaljšuje do konca aprila. Zvezne države medtem uvajajo strožje ukrepe, med njimi tudi zapirajo vse posle, ki niso nujni. Odprtja gospodarstva za veliko noč v skladu s Trumpovimi obeti torej ne bo. 

Preplavljene bolnišnice

Iz newyorških bolnišnic poročajo, da so preplavljene s primeri koronavirusa. V bolnišnicah je 8500 ljudi, od tega več kot 2000 na medicinskih ventilatorjih v intenzivni negi. Trump je v nedeljo dejal, da nekatere bolnišnice nekje nalagajo ventilatorje v skladišča, in jih pozval, da jih sprostijo in dajo tja, kjer jih potrebujejo. Ni povedal, kje naj bi se to dogajalo. 

Proti New Yorku pluje vojaška ladja bolnišnica Comfort, ki jo je Trump v soboto pospremil iz Norfolka, v Centralnem parku pa je dobrodelna organizacija Samaritan Purse, blizu ene od bolnic kompleksa Mount Sinai začela postavljati poljsko bolnišnico za oskrbo 68 hudo bolnih pacientov s koronavirusom. 

Newyorški župan Bill de Blasio je v nedeljo dejal, da imajo bolnišnice za zdaj na voljo zalog za teden dni. Mesto ob vrhuncu pandemije pričakuje, da bo potrebnih 15.000 ventilatorjev, zvezno vlado pa poziva, da jih do srede potrebujejo še 400. V soboto so jih po mestu iz skladišč razposlali 1400. De Blasio je Trumpa pozval, naj pošlje več vojaškega zdravstvenega osebja, meščanom, ki ne upoštevajo navodil o omejevanju stikov, pa zagrozil z denarno kaznijo do 500 dolarjev. 

Potovanja

Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je že v soboto izdal navodilo prebivalcem New Yorka, New Jerseyja ter Connecticuta, da se izogibajo vsem potovanjem izven teh zveznih držav, ki niso nujna. Če pa potujejo, naj gredo potem za 14 dni v karanteno. Navodilo ni obvezno, ampak je glede na odzive v drugih državah priporočljivo. 

Konec tedna so domačini v Marylandu podrli drevo na cesto do hiše, ki sta jo najela dva gradbena delavca iz New Jerseyja pred več kot mesecem dni. Med obleganjem hiše je posredovala policija in preprečila najhujše. Po Rhode Islandu pa že več dni lovijo Newyorčane, ki imajo tam počitniške hišice, in jih tudi s pomočjo nacionalne garde zapirajo v karanteno. 

"Hrup iz Bele hiše"

Profimedia
Trump tvita pohvale na račun lastnih ukrepov, poudarja visoko gledanost svojih novinarskih konferenc in napada tiste, ki ga kritizirajo.

Zvezne države oziroma njihovi guvernerji še naprej pritiskajo na zvezno vlado, naj uredi nabavno verigo zdravstvenih potrebščin in začelo se je premikati s pomočjo Kitajske, kjer je koronavirus izbruhnil decembra lani. V nedeljo je na letališču JFK pristalo prvo od predvidenih 20 letal z zdravstveno opremo za ZDA s 130.000 maskami N95, 1,8 milijona kirurškimi maskami, 10 milijoni rokavic, 70.000 termometri in drugo opremo. 

Trump tvita pohvale na račun lastnih ukrepov, poudarja visoko gledanost svojih novinarskih konferenc in napada tiste, ki ga kritizirajo. Kritike guvernerjev, ki se soočajo s pomanjkanjem v svojih državah, niso dopustne in Trump je v nedeljo ponovil, da se s takimi nima kaj pogovarjati. 

Guverner Washingtona Jay Inslee pravi, da ga hrup iz Bele hiše ne zanima preveč, saj dobro sodeluje z vojsko in z Zvezno agencijo za posredovanje v nesrečah (Fema). 

Trump do nedelje zvečer še ni odgovoril na ostro kritiko predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi na televiziji CNN, da ljudje umirajo, medtem ko on govoriči. Trumpa kritizirajo, da je januarja in februarja zmanjševal nevarnost koronavirusa in tudi, ko jo je vzel resno, še vedno trdil, da bo do konca marca že vse mimo. 

"Ne vem kaj so mu rekli znanstveniki, kaj je vedel in kdaj? To je za razpravo, ko bo vsega konec. Ampak medtem ko predsednik govoriči, ljudje umirajo. Pred 20 dnevi je rekel, da je vse v najlepšem redu. Imeli smo 500 okužb in 17 smrti, danes imamo 100.000 okužb in 2000 mrtvih, ker nismo bili pripravljeni," je dejala Pelosijeva. 

Trump je v nedeljo pohvalil dve veliki zdravstveni zavarovalnici Cigna in Humana, ki sta sporočili, da svojim zavarovancem ne bosta računali običajnih doplačil, če se bodo zdravili zaradi koronavirusa. Nekaj podobnega je pred dnevi napovedala tudi zavarovalnica Aetna, Američani pa upajo, da se bodo nekaj milijardam dolarjev dobička morda odrekle tudi druge zavarovalnice.