Primitivne oblike zaščite

V trgovino in na banko s šalom, ruto, burko ali podkapo

R.T.
30. 3. 2020, 08.59
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 09.14
Deli članek:

Ker je zaščitno masko težko kupiti ali pa so oderuško drage, je dovoljeno v trgovine in druge "zaprte javne prostore" vstopati tudi s "primitivnimi" oblikami zaščite, kot se je včeraj izrazil notranji minister Aleš Hojs.

Reuters
S smučarskimi očali in ruto zaščiten moški na ulicah Bruslja.
Pri gibanju "na zaprtem javnem kraju" so obvezne tudi rokavice. 

Med primitivne oblike lahko štejemo pokrivala, ki zaščitijo ustni in nosni predel, nič pa ni narobe, če zaščitimo tudi oči (smučarska očala!), saj, kot so povedali oftamologi, se lahko ta zločinski virus iz Wuhana prenaša tudi preko oči. 

Kaj torej pride v poštev, če nimate na zalogi mask, sami pa niste vešči v šivanju ali pa nimate ustreznega šiviljskega pribora. Na tem mestu ne pozabimo, da so nam zdravstvene oblasti do nedavnega pojasnjevale, da so maske za "zdrave" posameznike odvečne. 

Minister Hojs je omenil šale in rute, zagotovo pa ne bi imel nič proti, če se oblečete v burke ali si na glavo nadenete nikab. Navijači nogometnih klubov imajo doma podkape, ki se nemara lepše podajo v slovensko kulturno okolje kot nikab.

Bi šlo tudi z motoristično čelado ali pustnimi maskami? Verjetno, v teh kriznih časih je bistvena zaščita in ne "moda". Ali, kot je rekel Hojs, "vrag je vzel šalo, z epidemijo tega virusa se moramo spopasti resno".

Profimedia
Tako se je v italijanskem parlamentu v četrtek zaščila ena od poslank.