Svet

V Italiji še "zelo dolga" karantena, v Srbiji razmišljajo o "policijskem dnevu"

G.G./STA
30. 3. 2020, 10.47
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 10.53
Deli članek:

Po svetu zastrujejo ukrepe zoper ne več tako novi koronavirus.

Profimedia
Ulice Beograda.

Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca uvedli za zajezitev novega koronavirusa, trajala "zelo dolgo" in jo bodo odpravili postopoma. 

"Mislim, da je trenutno neprimerno in neodgovorno govoriti o ponovnem odpiranju," je dejal italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Bocci in dodal, da bo vrnitev k običajnemu življenju postopna.

Namestnica finančnega ministra Laura Castelli je medtem dejala, da bo verjetno treba vrednost paketa pomoči za prizadete družine in podjetja povečati s 25 na 100 milijard evrov. 

V Italiji je doslej za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že 10.779 ljudi, kar je največ na svetu, vse skupaj pa se je potrjeno okužilo 97.689 ljudi. Trenutno so okužbo zabeležili pri 73.880 ljudeh.

V Srbiji 24-urna policijska ura?

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. "Ali bo odločitev sprejeta, je odvisno samo od državljanov in njihovega obnašanja," je dejal in dodal, da bo odločitev glede tega sprejel v naslednjih treh do štirih dneh.

Vučić je dejal, da podatki kažejo, da se ljudje še preveč gibljejo naokoli, zlasti v mestih. "Najhujša situacija je v Beogradu. Kjer je največje žarišče in največja nevarnost," je dejal in poudaril je, da polovica okuženih prihaja iz srbske prestolnice. Jasno, saj je v Beogradu največ ljudi.