Uporabno ali noro?

FOTO: Puška proti virusu? V ZDA rekordna prodaja orožja med epidemijo

B.K.
30. 3. 2020, 09.03
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 09.05
Deli članek:

V Združenih državah Amerike se ne morejo odločiti, ali naj bodo prodajalne orožja med epidemijo odprte ali ne.

Profimedia
V Kaliforniji so se pred prodajalnami orožja nabrale dolge vrste.

V nekaterih zveznih državah ZDA so oblasti, poleg ostalih nenujnih trgovin, zaprle tudi prodajalne z orožjem. V drugih zveznih državah te ostajajo odprte. Zagovorniki odprtih prodajaln trdijo, da so te kritičnega pomena, saj si drugače mnoga gospodinjstva ne bodo mogla zagotoviti orožja za morebitno obrambo, poroča časnik The Independent.

Odnos do strelnega orožja v ZDA je edinstven na svetu. To se kaže tudi med epidemijo novega koronavirusa, ki je v tej severnoameriški državi doslej terjala približno 2.500 življenj. Pred prodajalnami, ki so še odprte, se namreč vijejo dolge vrste kupcev, ki čakajo, da bodo dobili svoj puhalnik.

Profimedia
"Izropana" prodajalna orožja v Arizoni.

V zadnjih tednih so nakupi orožja v ZDA skokovito narasli. Glavni pokazatelj nakupov orožja je število preverb, ki že skoraj od začetka leta ruši rekorde. Teh je bilo sredi marca za 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od konca februarja dalje pa prodajalne orožja prodajo približno dvakrat več pušk in šitol dnevno, kot v lanskem letu.

Takšno število preverjanj osebne preteklosti kupca pa je nemogoče izvesti v času, ki ga terja federalni zakon. Če tovrstna preverba ni storjena v treh delovnih dneh, lahko prodajalec kupcu, ki ni bil pravočasno preverjen, strelno orožje proda brez omejitev, še poroča The Independent.

Profimedia
Med epidemijo so se mnogi zbali za svoja življenja in pohiteli po nakupih orožja.