Njihove šole in vrtci so še vedno odprti (srednje šole in fakultete so zaprte, predavanja potekajo po spletu), javni promet obratuje, večina lokalov, klubov, frizerskih salonov, bazenov in drugih storitvenih dejavnostih pa je tudi odprtih oziroma delujejo z nekaterimi omejitvami. Dovoljena so zbiranja skupin, ki štejejo manj kot 500 ljudi, meje s sosedami so odprte. Švedski premier Stefan Löfven je državljanom svetoval, naj ne potujejo po nepotrebnem, če so bolni, naj ostanejo doma, če je možno, naj delajo od doma, naj se ne družijo, izogibajo pa naj se nenujnim obiskom v bolnišnicah in domovih za starejše. Posebni napotki pa veljajo za starejše, ti naj od domov odhajajo le, če je res nujno.

Ukrepi v boju zoper koronavirus so v rokah skupine strokovnjakov na Zavodu za javno zdravstvo, ki ga vodi epidemiolog Anders Tegnell. "Strožji ukrepi zaenkrat niso potrebni," je dejal v četrtek Tegnell, "saj se ljudje v Stockholmu in drugih mestih držijo nasvetov v enaki meri kot v drugih evropskih mestih, kjer so uvedli prepoved gibanja."

Tegnell ima ostre kritike, ki pa jih zavrača. Trdi, da otroci zelo redko zbolijo, doslej pa ni niti enega zabeleženega smrtnega primera otroka starega pod 10 let. S tem ko so šole odprte, lahko njihovi starši delajo in ohranjajo kolikor toliko dobro funkcioniranje gospodarstva in družbe. Rešena je tudi zagata z varstvi, ki bi v nekaterih primerih končala na plečih najbolj ranljive skupine - babic in dedkov, meni Tegnell. 

Ekipa pod vodstvom Tegnella sproti spremlja razmere in jih prilagaja, ne izključe pa ostrejših ukrepov. Doslej se je na Švedskem okužila 1929 ljudi, 23 jih je umrlo, 50 pa jih je na intenzivnih enotah po bolnišnicah.