Slovenija

V celjski bolnišnici hospitalizirali prvega bolnika s covid-19

S.R./STA
22. 3. 2020, 21.13
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 21.15
Deli članek:

Prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom, so danes sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Celje.

STA
Splošna bolnišnica Celje

Bolnik ne potrebuje intenzivnega nege in je stabilen, je nocoj povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek. Strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar je poročil, da imajo pripravljenih že 35 postelj za okužene z novim koronavirusom ter spomnil, da je Slovenija že prešla v drugo fazo okužbe.

Goriškova je pojasnila, da imajo intenzivne bolniške postelje za bolnike s covid-19 pripravljene na oddelku za intenzivno interno medicino. Na njem je 11 postelj. Če bi bile potrebe večje, pa imajo v bolnišnici že izdelan načrt reorganizacije in širitve kapacitet na lokacije, ki so povsem ločene od ostalih bolnikov v bolnišnici. Po tem načrtu bi lahko zagotovili skupno nekaj več kot 100 običajnih bolniških postelj in nekaj več kot 30 bolniških postelj za intenzivno terapijo za bolnike z novim koronavirusom. 

Ob tem je Goriškova opozorila, da število postelj na voljo ni odvisno le od notranje reorganizacije bolnišnice, ampak tudi od dodatne medicinske opreme, ki pa jo v celjski bolnišnici poskušajo še zagotoviti.