zdravstvo poka po šivih

V pričakovanju vrhunca? »Prihajajo najhujši dnevi,« pravi španski minister za zdravje

S.R.
21. 3. 2020, 10.26
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 12.58
Deli članek:

V Španiji je število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa včeraj preseglo 1000, danes pa se je povečalo še za dobrih 300. Skupna števila mrtvih je 1326. Španski zdravstveni sistem pa v več delih države že poka po šivih.

Profimedia
V Španiji na enotah za intenzivno nego leži že 1141 ljudi.

Država na Iberskem polotoku, kjer so do včeraj potrdili že več kot 21.000 primerov okužbe, je po navedbah ministra za zdravje Salvadorja Ille vstopila v najtemnejšo fazo pandemije. Na vprašanje, kako dolgo bo to obdobje, pa ne znajo odgovoriti niti najvišji uradniki zdravstvenega ministrstva, poroča časnik El Pais. »Prihajajo najhujši dnevi,« je včeraj dejal Illa. Pojasnil je še, da se število okuženih še vedno povečuje ter da zaenkrat ni nobenih znakov, da bi imeli razglasitev izrednih razmere in popolna karantena, ki jo je vlada uvedla prejšnji teden, želen učinek na širjenje bolezni covid-19. 

Število smrtnih žrtev se je iz petka na soboto povečalo za 324. Povečalo se je tudi število bolnikov na enotah za intenzivno nego, in sicer za 21,5 odstotka. Na enotah za intenzivno nego leži že 1141 ljudi. Glavno žarišče ostaja prestolnica Madrid, a se glede na število prebivalcev z visokim deležem obolelih soočajo tudi v severnih regija Rioja in Alava. 

Ker še vedno ne vedo, ali se bliža vrhunec, ministrstvo za zdravje ni povsem prepričano, kateri ukrepi so najbolj učinkoviti, še poroča El Pais. Obstaja namreč več modelov. Španske oblasti se trenutno ozirajo proti Nemčiji, kjer imajo kljub velikemu številu potrjenih okužb (do včeraj zvečer skoraj 20.000) izjemno nizko smrtnost. Ta je v Nemčiji 0,2-odstotna, medtem ko je v Španiji 5-odstotna, v Italiji pa kar 8-odstotna. »Ne znam pojasniti. Močno si prizadevamo, da bi razumeli, kaj se dogaja v Nemčiji. Situacijo je težko razumeti, na ravni celotnega sveta,« je dejal direktor koordinacijskega centra ministrstva za zdravje Fernando Simon.