»Nepopisna tragedija«

Koronavirus v smrt pahnil štiri člane iste družine, zadnji je odšel sin Vincent

S.R.
21. 3. 2020, 08.25
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 08.51
Deli članek:

Okužba s koronavirusom je bila usodna za štiri člane družine iz ameriške zvezne države New Jersey, okuženi pa so še trije sorodniki, ki se trenutno zdravijo v bolnišnici.

Gofundme
Družina Fusco je izgubila štiri družinske člane.

Zaradi novega koronavirusa vse bolj panični postajajo tudi državljani ZDA, kjer si je vrh države na čelu s predsednikom Donaldom Trumpom še nedolgo tega v oči metal pesek in nevarnost podcenjeval, čeprav so strokovnjaki vseskozi opozarjali, da bo kataklizma doletela tudi njih. V zadnjih dneh je število potrjenih primerov okužbe tudi tam poskočilo, pri čemer je še posebej skrb vzbujajoče dejstvo, da v ZDA testirajo izredno malo število ljudi. Slovenija se je po podatkih, ki so bili na voljo do 20. marca, po številu opravljenih testov na milijon prebivalcev uvršča na zavidljivo peto mesto na svetu. Kot je razvidno iz spodnje preglednice, so Združene države daleč spodaj, mesto nad našimi sosedi Madžari. Do danes so sicer potrdili skoraj 20.000 primerov okužbe, a je dejansko število obolelih zagotovo precej višje. Povečuje se tudi število smrtnih žrtev, ki so jih do danes našteli 260.

Our World in Data
Število opravljenih testov na milijon prebivalcev (do 20. marca). Slovenija je na zavidljivem petem mestu takoj za Južno Korejo, Združene države so se uvrstile med Panamo in Madžarsko.

Nepopisna tragedija

Ob vsej tej kalvariji pa je mogoče naleteti na še posebej tragične zgodbe, kot je ta, povezana z družino Fusco iz New Jerseyja. Virus je »izkoristil« večje družinsko strečanje, na katerem so se okužili 73-letna Grace Fusco in njenih šest odraslih otrok. V samoizolaciji je nato pristalo še 19 drugih sorodnikov, ki še čakajo na odgovor, ali so okuženi. Ob tem pa tudi žalujejo. Grace ter njeni trije odrasli otroci Rita Fusco-Jackson, Carmine Fusco in Vincent Fusco so za posledicami okužbe že umrli, poroča BBC. 55-letna Rita, učiteljica na katoliški šoli, ki v času okužbe in posledične hospitalizacije ni imela drugih zdravstvenih težav, je kot prva umrla prejšnji petek. Carmine, Gracein najstarejši sin, je umrl v sredo, le nekaj ur pozneje pa se je poslovila še Grace, ki sama niti ni izvedela za smrt svojih dveh otrok. V četrtek je v isti bolnišnici umrl še Vincent. 

Za CNN je spregovorila Graceina sestrična Roseann Paradiso Fodera. Dejala je, da preostali družinski člani, ki so trenutno v samoizolaciji, že skoraj en teden čakajo na rezultate testov. »Zakaj družinski člani, ki niso hospitalizirani, še nimajo rezultatov testov? Gre za krizne razmere na področju javnega zdravja. Zakaj imajo športniki in zvezdniki brez simptomov prednost pred družino, ki jo je zdesetkal virus? Gre za nepopisno družinsko tragedijo,« je ogorčena Roseann.

O tragediji je na facebooku spregovorila tudi nečakinja Rite Fusco-Jackson, njen pretresljiv zapis pa že odmeva po svetu. »Med enajsterico je tudi moja mama. Ko sem prejšnji četrtek legla v posteljo, sem imela deset tet in stricev! V petek sem se prebudila in ugotovila, da jih imam le še devet. Pred nekaj minutami sem izvedela, da jih imam le še osem. Prosim, skrbite za svoje najdražje in cenite v vsakem trenutku, ki ga z njimi preživite,« je zapisala.