covid-19

Na Hrvaškem okužena že dva, še štirje novi sumi, dva v bližini slovenske meje

B.K.
26. 2. 2020, 09.01
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 10.21
Deli članek:

Naši južni sosedje so zabeležili že drug primer osebe okužene z novim koronavirusom Covid-19. Sum na dve okužbi tudi v neposredni bližini slovenske meje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Potem, ko so hrvaške zdravstvene oblasti potrdile, da je 26-letni Hrvat, ki je pred dnevi bil na nogometni tekmi v Milanu, potrjen za okužbo z novim koronavirusom Covid-19, je minister za zdravje Vili Beroš danes potrdil, da se je z virusom okužil tudi njegov brat.

Prvi uradno okuženi državljan Hrvaške je sicer nameščen v zagrebški bolnišnici in ima le blage simptome. Stanje njegovega brata še ni znano, poroča portal index.hr.

Ob tem so se na Hrvaškem pojavili novi sumi okužbe z virusom Covid-19, dva v relativni bližini slovenske meje. Gre za očeta in hči iz Krapinsko-zagorske županije in sicer iz naselja Krapinske toplice, je sporočil krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Pacienta bodo namestili v posebno krilo v bolnišnici v Zaboku, vzorce njune krvi pa bodo poslali na analizo v Zagreb.

Okužbe sumijo tudi 30-letnico iz Pulja, ki je trenutno v domači osamitvi, o enem sumu pa pročajo tudi iz hrvaškega mesta Koprivnica. Tam naj bi bila okužena 50-letnica, še poroča index.hr.

Virus se širi

Virus se medtem po svetu vztrajno širi. Prve primere okužbe so tako danes zabeležili še v Afganistanu, Alžiriji in Braziliji. V Južni Koreji je število okužb preseglo tisoč primerov

Iz Nemčije pa poročajo o prvem hujšem primeru. 47-letnik iz severa države, naj bi po okužbi s Covid-19 v bolnišnici pristal v kritičnem stanju.

Na Tirolskem v Avstriji so pristojne oblasti danes odredile dvotedensko karanteno za 12 ljudi, potem ko so včeraj tam našli dva primera okužbe.

Na Kitajskem je virus po zadnjih podatkih zahteval 2715 smrtnih žrtev, doslej pa se je okužilo več kot 78.000 ljudi. V sredo so tam sicer zabeležili 52 novih smrtnih žrtev, kar je najmanj v zadnjih treh tednih. Izven žarišča bolezni v provinci Hubei ob tem niso zabeležili nobenega smrtnega primera.