Preventivna ukinitev obiskov

Bolniki v prvi fazi v UKC Ljubljana in Maribor ter Kliniko Golnik

S.R./STA
26. 2. 2020, 07.30
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 09.06
Deli članek:

Po preplahu, ki so ga med slovenskimi državljani sprožili številni potrjeni primeri okužb z novim koronavirusom v sosednjih državah, je tudi danes pričakovati nadaljnje intenzivno spremljanje širjenja virusa in izvajanje ukrepov.

UKC Ljubljana
V UKC Ljubljana bodo sprejemali bolnike iz jugozahodnega dela države.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo po napovedih z današnjim dnem preventivno ukinili obiske. Kot je po torkovem sestanku na ministrstvu za zdravje z vodstvi bolnišnic pojasnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, bodo poostrili tudi dostope do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci ter na ta način poskušali bolnišnico obvarovati pred nenadzorovanim vstopom potencialno okuženega bolnika. 

V Sloveniji za zdaj še niso potrdili prvega primera okužbe z novim koronavirusom, a je po oceni pristojnih služb pričakovati, da se bo to kmalu spremenilo. 

Bolnike bi v prvi fazi sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, in sicer ljubljanski bolnike iz jugozahodnega dela države in mariborski bolnike iz vzhodnega dela, Klinika Golnik pa z območja Gorenjske. V UKC Ljubljana lahko v nekaj urah pripravijo 20 postelj, prve bolnike pa lahko sprejmejo "praktično takoj", zagotavlja prvi mož ljubljanskega kliničnega centra Janez Poklukar

V zdravniških vrstah ob tem opozarjajo, da bo vsekakor potrebna neka centralna koordinacija na ravni ministrstva, ki bo pregledala resurse in jih razdelila ter koordinirala postopke. 

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost je v ponedeljek zaradi lažjega usklajevanja in reševanja odprtih vprašanj koordinacijsko skupino za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu preoblikoval v vladno medresorsko delovno skupino, ki bo v naslednjih tednih koordinirala in usklajevala to delo, vodilo pa jo bo ministrstvo za zdravje.