Anton je sicer slišal tudi pasji lajež, a ker se hišna čuvajka oglaša pogosto, tudi temu ni namenjal posebne pozornosti.Iz postelje ga je dvignilo zvonjenje mobilnega telefona. Imel ga je odloženega v dnevni sobi. Klical je nečak, ki stanuje dve hiši naprej. Skozi okno je videl, da pri stricu gori. Nemudoma so na pomoč poklicali gasilce, ki so ukrepali hitro in strokovno. »Res se jim moram zahvaliti, vsem, ki so sodelovali v intervenciji,« je poudaril Tona, ki v noči po požaru sploh ni zatisnil očesa. Tudi naslednje dni je spal bolj malo ali pa skoraj nič. »Zelo neprijeten občutek me daje. Podnevi si človek še najde kakšno delo, zvečer in ponoči pa samo razmišljaš. Zakaj se je to zgodilo, kdo nam je to naredil … Neskončno vprašanj se poraja po glavi.«

Požar Mezgovci ob Pesnici 2
Štajerski tednik
Iz lope se je ogenj skozi okno razširil v letno kuhinjo.

Lahko bi zagorelo še pri sosedovih

Gorela je lopa ob garaži, v kateri so imeli Petkovi shranjeno vrtno orodje, kosilnico, kolesa, igrače otrok … Za garažo in lopo imajo vrt, zelenico in prostor za otroke. Parcela je ograjena. Iz lope se je ogenj skozi okno razširil v letno kuhinjo, ki je v sklopu garaže. Zgorel je ves inventar. Ogenj je segel še po sosedovem gospodarskem poslopju. K sreči so pravočasno posredovali gasilci, saj če bi plameni imeli prosto pot, bi se lahko požar razširil kot bakla. V sosedovem gospodarskem poslopju so shranjena drva, na podstrehi sta seno in koruznica, objekt je večji del lesen ... Gasilci so plamene, ki so segali proti temu objektu, hitro ukrotili.

»Klic na pomoč smo prejeli malo pred pol dvanajsto uro zvečer. Aktivirali smo še gasilski društvi Dornava in Polenšak. Ko smo prišli na požar, je bil ogenj razvit, v objektu je gorelo. Do polnoči smo požar pogasili in nad njim vzpostavili nadzor. Pozorni smo bili tudi na tlenje. Požarno stražo smo izvajali uro in pol po tem, ko smo ogenj pogasili. Sosednja objekta (garažo in sosedovo gospodarsko poslopje) smo uspešno ubranili, čeprav so plameni že segali po njiju. V garaži je sicer zgorela letna kuhinja, ogenj je oplazil streho garaže in jo tudi načel. Da se ni bolj razširil, se je zahvaliti hitremu posredovanju. Če bi bili le malo poznejši, bi bilo gašenje precej zahtevnejše in nevarnejše. Neugoden je bil tudi veter, ki bi lahko plamene hitro razširil po drugih bližnjih objektih,« je povedal vodja intervencije in poveljnik PGD Mezgovci Robert Šacer. Dodal je, da je v intervenciji sodelovalo 30 gasilcev.