Ponekod do nižin

Meja sneženja se bo ob prihodu hladne fronte spuščala: ti deli Slovenije imajo največ možnosti za sneg

J.P.
25. 2. 2020, 20.48
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 21.06
Deli članek:

Prihaja hladna fronta. Čez Slovenijo se bo "sprehodila" jutri.

Bobo
Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ob močnejših padavinah ponekod lahko spustila do nižin (fotografija je arhivska).

Prišel je večer, z njim pa pooblačitev. Do jutra se bodo padavine razširile na večji del Slovenije.

Kot napovedujejo ljubitelji vremena in vseh njegovih pojavov, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si, se bodo padavine v sredo zjutraj na severu države okrepile. Zjutraj in dopoldne se bodo v pasu od severne Primorske prek severne Notranjske, Gorenjske, osrednje Slovenije pa do Koroške in Savinjske začele pojavljati tudi nevihte, napovedujejo, predvsem na meji med toplejšim in hladnejšim zrakom. Linija se bo tekom dneva postopno premikala od severa oziroma severovzhoda proti jugu oziroma jugozahodu. Ob nevihtah se bodo lokalno pojavljali močnejši nalivi in sodra, opozarjajo. 

Večinoma le za vzorec

In če bo meja sneženja sprva nad okoli 1500 metrov nadmorske višine, se bo ob prihodu hladne fronte od severa proti jugu oziroma jugozahodu Slovenije začela spuščati. V krajih z obilnejšimi padavinami se bo, poroča omenjena spletna stran, naglo spustila proti nižinam. Najprej na Koroškem, ponekod na Gorenjskem ter v delu Savinjske in Štajerske. Na Notranjskem in Dolenjskem pa popoldne in proti večeru. Medtem bo drugod po državi po nižinah še deževalo. Kot smo že poročali, bo po nižinah snega večinoma le za vzorec.

Na severu države bo nad okoli 800 metrov nadmorske višine zapadlo od 15 do 35 centimetrov snega, je mogoče prebrati na spletni strani Neurje.si, višje lokalno tudi do 50 centimetrov. »Po nižjih predelih Koroške in ponekod lokalno v severni Sloveniji bo lahko zapadlo od 5 do 15 centimetrov novega, težkega snega. Drugod po državi bo snega le za vzorec ali pa snežne odeje sploh ne bo,« so še zapisali.

Ohladitev

Ob prihodu hladne fronte bodo zapihali vetrovi severnih smeri. Jutranje temperature bodo na severu od 1 do 5, drugod od 6 do 11 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Popoldanske temperature bodo od 0 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 12 stopinj Celzija.

Kako kaže

V četrtek bo sprva pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne in zvečer se bo krepil jugozahodni veter, postopno se bo pooblačilo. V noči na petek bo prehodno deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 m nadmorske višine. V petek se bo zjasnilo, zapihal bo severozahodni veter.