Sumljivi in manj sumljivi posli

Po telefonu ga je nagovarjala, naj ji razkrije podatke o bančni kartici

S.R.
26. 2. 2020, 07.15
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 07.21
Deli članek:

Ne samo na vratih, sumljive osebe, ki nimajo poštenih namenov, vas lahko presenetijo tudi prek telefona.

PU Kranj
Ne nasedajte goljufom, sporočajo iz PU Kranj,.

Kranjski policisti so včeraj obravnavali dva primera nagovarjanja starejših občanov. V enem je neznana ženska občana prek telefona nagovarjala k posredovanju podatkov o bančni kartici, češ, da mora nekaj urediti. Pogovor je hitro prekinila, ko ji je rekel, da bo tako stvar raje uredil osebno na banki, pojasnjuje tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. V drugem primeru je neznan moški na Krašnovi ulici v Kranju občanko na domu spraševal o sistemu kurjenja. V objekt ni vstopil. 

Policisti so na podlagi prijave en "sumljiv" primer obravnavali tudi v Radovljici, ki pa se je izkazal nedolžnega. Prejeli so namreč prijavo o dveh moških, ki sta si peš sumljivo ogledovala hiše. Ugotovili so, da le opravljata svoje delo in da ni sumljivih okoliščin. 

Policisti ob tej priložnosti opozarjajo na sumljiva ravnanja neznancev ter občane pozivajo, naj po telefonu ne dajajo osebnih in drugih občutljivih podatkov. "Z njimi ravnajte zelo previdno. Prav tako bodite pozorni na neznance, ki se pri vas pojavijo nenapovedano in od vas kaj zahtevajo ali vam kaj ponujajo. Ne spuščajte jih v stanovanja. Pogovor opravite zunaj ter opazujte njega in okolico, ker sta »neznanca« lahko dva ali več. Običajno je tako, da eden govori z lastnikom, drugi pa iščejo priložnost, da bi vstopili v hišo. Policija prosi, da jim sumljiva ravnanja čim prej prijavite na številko 113," poudarjajo kranjski policisti.