Hladna fronta

VIDEO in FOTO: Po Sloveniji močnejši nalivi, sodra in sneg, težave tudi v prometu

S.R.
26. 2. 2020, 09.27
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 14.33
Deli članek:

Pestra sreda, vsaj kar zadeva vreme, se je začela razmeroma umirjeno, a so jo hitro presekale nevihte z nalivi, sodro in tudi snegom. Hladna fronta se s severa počasi pomika proti jugu in jugozahodu.

Promet.si
Stanje pod mislinjskim klancem.

Padavine so se sicer zjutraj že okrepile na severu države, zlasti na Koroškem, pri čemer je v višjih legah začelo snežiti, meja sneženja pa se je začela spuščati in je dosegla nižine. Kot je prek twitterja sporočila Agencija RS za okolje (Arso), »opoldne na Koroškem sneži pri 0 stopinjah, na Dolenjskem pa še sije sonce pri 14 stopinjah C.« Sicer pa so dopoldne zaznamovale predvsem nevihte s sodro in močnimi nalivi, prva pa je udarila na območju Slovenske Bistrice in Slovenskih Konjic. 

Močnejša nevihta s silovitim nalivom, zelo verjetno tudi z večjo količino sodre ali manjše toče je nastala tudi nad delom Krasa, poroča portal Neurje.si. O sodri poročajo tudi iz Zagorja ob Savi in Kavč pri Velenju. Ob močnem, silovitem nalivu je večja količina sodre, ponekod tudi manjše toče, padla nad Kozjanskim. Dež pa je v sneg prešel na Goričkem, kjer je začelo močno snežiti. Sneži tudi po nekaterih hribih Slovenskih Goric in Haloz ter v delih Prlekije.

Malo pred 13. uro je v Selah pri Ratežu v občini Novo mesto strela udarila v daljnovod, zaradi česar je izpadlo 34 transformatorskih postaj, brez električne energije pa je ostalo približno 1223 uporabnikov, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Težave v prometu

Zaradi sodre so težave na gorenjski avtocesti. Kot sporočajo kranjski policisti, sta se ena za drugo zgodili dve prometni nesreči. V obeh sta bili udeleženi po dve osebni vozili, krivdo za obe pa gre pripisati neprilagojeni hitrosti. V času nesreč je bila na cesti sodra, vreme pa je slabo, še opozarjajo in hkrati pozivajo k previdnosti.

Prometno-informacijski center medtem poroča, da se v višje ležečih predelih na severu Slovenije sneg že oprijema vozišča. Na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko je na avstrijski strani v veljavi obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami. Zaradi zdrsa tovornega vozila je bil promet oviran pri mislinjskem klancu na glavni cesti Arja vas - Dravograd, kjer iz prometa izločajo priklopnike in polpriklopnike. Nastal je zastoj v obe smeri. Na štajerski avtocesti je bil proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas med Šentrupertom in Vranskim.

Kaj so napovedali?

Ljubiteljski vremenarji pri portalu so sicer že zjutraj zapretili, da se nam obeta vremensko zelo zanimiva sreda, ki jo bodo zaznamovale nevihte z nalivi, sodro in snegom. Za izdatnejšo količino padavin nad našimi kraji naj bi poskrbel sekundarni ciklon nad severno Italijo, ki nad Alpami upočasnjuje prehod hladne fronte, dodajajo na portalu, kjer obenem poudarjajo, da so njihove napovedi zgolj informativne narave in ne veljajo kot opozorilni sistem.

Državljan bo tako najbolje storil, če bo ravnal v skladu z opozorili Meteorološke službe agencije Arso, pravijo. Da se bo ponekod, zlasti v notranjosti Slovenije, meja sneženja lahko spustila do nižin in da bodo razmere nevihtne, so za danes napovedali tudi pri Arso. Ohladilo se bo, zapihal bo severovzhodni veter, popoldanske temperature pa bodo od 0 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 12 stopinj Celzija.

Hladna fronta se bo sicer tekom dneva počasi pomikala proti jugu in jugozahodu države. Pri Neurje.si napovedujejo, da bodo zjutraj in dopoldne nevihte prisotne zlasti v pasu od severne Primorske, preko severne Notranjske, Gorenjske in osrednje Slovenije do Koroške in Savinjske regije, ta pas se bo nato počasi premikal skupaj s hladno fronto. Ob nevihtah se bodo lokalno pojavljali močnejši nalivi in sodra, v krajih z obilnejšimi padavinami pa se lahko meja sneženja naglo spusti proti nižinam. To naj bi se najprej zgodilo na Koroškem, ponekod na Gorenjskem ter v delu Savinjske doline in delu Štajerske. Kot še dodajajo na portalu, je tam tudi »največ verjetnosti za obilnejše sneženje do nižin in snežno odejo.« Poudarjajo še, da se bodo lahko »zaradi konvektivnega dogajanja v ozračju« dejanske razmere od kraja do kraja zelo razlikovale. Padavine bodo zvečer od severa slabele in postopno ponehale, meja sneženja pa naj bi se takrat po večini Slovenije spustila do nižin. 

Pri agenciji Arso medtem napovedujejo še, da bo na Primorskem proti večeru brila burja. Padavine bodo ponoči povsod ponehale, do jutra pa se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, v alpskih dolinah do -10, ob morju okoli 4 stopinje Celzija. Kot je za STA ocenil Brane Gregorčič z agencije Arso, bo z izjemo vrhov sneg verjetno že v četrtek spet pobralo. »Razen morda kje na Koroškem, če bi ga zapadlo vsaj deset centimetrov. Tisti sneg bo nekaj dni obležal, drugod pa večinoma ne,« je dejal. Nove padavine pričakuje spet v nedeljo in najmanj enkrat v prihodnjem tednu. 

Bralec Matjaž
Sodra pri počivališču Tepanje na štajerski avtocesti.