Afganistan

ZDA in talibani blizu podpisa mirovnega dogovora

B.K./STA
21. 2. 2020, 14.31
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 14.33
Deli članek:

ZDA in talibani so se dogovorili, da bo v soboto v Afganistanu začelo veljati sedemdnevno zmanjšanje nasilja. Nato naj bi konec prihodnjega tedna podpisali tudi delni mirovni dogovor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Talibanski borci v Afganistanu.

"Po desetletjih konflikta smo se s talibani strinjali o bistvenem zmanjšanju nasilja v Afganistanu," je na Twitterju zapisal ameriški zunanji minister Mike Pompeo. "To je pomemben korak na dolgi poti k miru in vse Afganistance pozivam, naj zgrabijo to priložnost," je dodal. V izjavi ameriškega zunanjega ministrstva ni datuma začetka zmanjšanja nasilja.

V skladu s sedemdnevnim zmanjšanjem nasilja, ki bo po navedbah afganistanskih oblasti in talibanov začel veljati v soboto, naj ne bi izvajali večjih ofenziv proti talibanom, afganistanskim in mednarodnim silam, poroča britanski BBC.

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

"Po uspešni implementaciji tega bo predvidoma sledil podpis (mirovnega) dogovora med ZDA in talibani. Pripravljamo se za podpis 29. februarja," je še pojasnil Pompeo.

Talibanski pogajalci so medtem sporočili, da bo pred podpisom prve faze mirovnega dogovora vzpostavljena "ustrezna varnostna situacija". Izrazili so upanje, da bo dogovor "postavil temelje za mir po državi in umik vseh tujih sil".

Kmalu po podpisu mirovnega dogovora med ZDA in talibani naj bi se začela pogajanja med afganistanskimi oblastmi in talibani v Katarju, je še pojasnil Pompeo.