Drzne tatvine

Pozor! V Ljubljani in na Gorenjskem tatovi pretkano zavajajo stanovalce

B.K.
21. 2. 2020, 13.46
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 13.49
Deli članek:

Gorenjski in ljubljanski policisti so v zadnjem tednu obravnavali več primerov drznih tatvin iz stanovanjskih objektov. Storilci so v vseh primerih s pogovorom lastnike uspeli zvabiti stran od vhoda in jih potem okradli.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zadnji tak primer se je zgodil v četrtek okoli poldneva v Radovljici. Storilec se je starejši gospe predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja in jo s pogovorom zvabil iz stanovanja. Prepričal jo je, da ji morata v klet, kjer naj bi namestil dodatno opremo proti udaru strele. Ko sta si oškodovanka in storilec ogledovala kletne prostore je drugi storilec vstopil v stanovanje ter odtujil denar in nakit. Oba storilca sta kraj potem zapustila, oškodovanka pa je šele kasneje ugotovila, da je bila žrtev tatvine.

Tudi na območju Ljubljane so se storilci pri tatvinah na območju Medvod, Šiške in Trbovelj predstavljali kot delavci telekomunikacijskega ali elektro podjetja. Vsakič je bilo storilcev več, tudi po štirje, in v vseh primerih so lastnike s pogovorom in prepričevanjem uspeli zvabiti stran od vhoda v hiše. Oškodovanci so navadno starejši ljudje, ki so nasedli praznim besedam storilcev in so med ogledovanjem okolice hiše pustili odklenjena vhodna vrata, kar je vednon izkoristil drugi storilec.

Storilci tatvine izvršujejo na zelo pretkan način, so zelo prepričljivi, oškodovance pa v pogovoru zavedejo do te mere, da povsem pozabijo na varovanje svoje lastnine. Pogovor gre običajno v smeri, da so serviserji, da odkupujejo staro železo, da prihajajo iz elektro, komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja in si ogledujejo teren in podobno.

V preteklosti so bili obravnavani tudi primeri, ko so goljufi pod pretvezo servisiranja ali prodaje stvari občane prepričali, da so jih spustili v svoje domove. Tudi v takih primerih je lahko storilcev več. Medtem, ko se eden ukvarja s »prodajo« drugi storilci pregledajo ostale prostore in kradejo.

Policija zato opozarja, da v primeru obiska vrata objektov vedno zaklenete. Nepoznanih ljudi ne spuščajte v stanovanja in hiše. Ko se pri vas nenapovedano oglasi človek in vam nekaj ponuja, imejte svojo lastnino ves čas pod nadzorom. Z njim ne odhajajte nikamor. Naj vam pusti ponudbo in kontakt, kar oboje lahko preverite pri podjetju, v imenu katerega ponuja storitev ali izdelek.

Med pogovorom bodite pozorni nanj in na okolico, sumljiva ravnanja pa čim prej prijavite policiji na interventno številko 113.