Novak se je s tem odzval na morebitno ovadbo, ki jo je zoper njega in sina po končani preiskavi napovedala policija.

Novak sicer trdi, da je šlo za nesrečo in da ne bi svojemu otroku nikoli v roke položil bombe. Kot je pojasnil, naj bi nenavaden predmet, ki po njegovem ni spominjal na bombo in ni bil opremljen s kakšnim varovalom, med brskanjem našel v škatli z odpadnim železjem in s pločevino, ki mu jo je podaril domačin iz bližnje vasi.

Ko je zagledal omenjeni predmet, je med železje posegel še sin, čemur je nemudoma sledila eksplozija, je dodal. Novak, ki dogodek in sinovo poškodbo vidno obžaluje, je še zatrdil, da je nedolžen in da njegova družina za nesrečo ne krivi nikogar.

brezje, eksplozija, nesreča
STA
Novak je zatrdil, da je bombo nevede dobil skupaj z odpadnim železjem in da ni vedel, da se ta skriva med pločevino.

Ob njegovi izpovedi sta predstavnik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in predstavnik Zveze za razvoj romske skupnosti Zvonko Golobič državo in območne občine pozvala k hitrejšemu in učinkovitejšemu reševanju neurejenosti in legalizacije romskih naselij jugovzhodne Slovenije.

Miklič je pri tem kot zgleden primer izpostavil urejevanje romskega naselja Trata pri Kočevju in dodal, da bi morali ukrepe, podobne tamkajšnjim, "prenesti" tudi v novomeško in druga dolenjska ter belokranjska romska naselja.

brezje, eksplozija, nesreča
STA
Policija bo oba poškodovana ovadila.

Policisti kot vzrok eksplozije navedli razstavljanje ročne bombe

To, da novomeška občina gradi ceste v romskem naselju Žabjak-Brezje in izobraževalne objekte, po njegovem ni dovolj, saj Romi potrebujejo tudi še vse drugo kot preostali državljani, je še med drugim opozoril Miklič.

Novomeški kriminalisti so sicer kot vzrok eksplozije, do katere je pred tednom prišlo v naselju Brezje, ugotovili razstavljanje ročne bombe iz druge svetovne vojne. Oče in sin sta po njihovih ugotovitvah razstavljala vsak svojo bombo, pri čemer je sinovo razneslo in oba poškodovalo. Policija bo oba poškodovana ovadila, so napovedali.

Kriminalistična preiskava sicer še poteka. Zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem ali razstrelivom jima grozi do petletna zaporna kazen in za povzročitev splošne nevarnosti še do desetletna zaporna kazen, so še povedali na novomeški policijski upravi.