Pritisk

Tajsko ustavno sodišče razpustilo glavno opozicijsko stranko

B.K./STA
21. 2. 2020, 13.03
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 13.05
Deli članek:

Tajsko ustavno sodišče je danes zaradi nezakonitega financiranja razpustilo opozicijsko stranko Naprej prihodnost, njenim vodilnim članom pa za deset let prepovedalo udejstvovanje v politiki. Njeni poslanci bodo sicer lahko ostali v parlamentu, a si bodo morali poiskati drugo stranko.

Profimedia
Predsednik tajske stranke Naprej prihodnost Thanathorn Juangroongruangkit.

Devetčlansko ustavno sodišče je stranko razpustilo, ker je od svojega vodje, milijarderja Thanathorna Juangroongruangkita prejela posojilo v višini 5,6 milijona evrov. Zakon o političnih strankah namreč določa, da posojilo posameznika stranki ne sme presegati 292.000 evrov.

Poleg tega se 16 vodilnih članov, vključno z milijarderjem, deset let ne sme potegovati za politični položaj, je po poročanju tujih tiskovnih agencij še odločilo sodišče.

V stranki zatrjujejo, da so bili pri posojilu transparentni in da so si z denarjem zagotovili likvidnost, ki jim je omogočala delovanje. Generalni sekretar Piyabutr Saengkanokkul je poudaril, da so si denar raje izposodili od svojega vodje, kot da bi ga zbirali s sumljivimi metodami, kot so gala večerje.

Naprej prihodnost je na parlamentarnih volitvah marca lani zasedla tretje mesto. Njeni poslanci ostajajo v parlamentu, a si morajo v 60 dneh poiskati drugo stranko.

Leta 2018 ustanovljena stranka ima podporo predvsem med mladimi Tajci in je trn v peti trenutni vladi, ki je tesno povezana z vojsko. Njenemu vodji je že novembra tajsko ustavno sodišče odvzelo poslanski mandat, ker da je pred marčnimi volitvami kršil volilno zakonodajo. Kasneje so stranko skušali razpustiti z razlogom, da naj bi ta skušala strmoglaviti monarhijo, a je ustavno sodišče januarja letos zavrnilo zahtevo za razpustitev, saj za obsodbo ni bilo priloženih dovolj dokazov.