Na Otoku pustoši nevihta Dennis

VIDEO IN FOTO: Letalo ob silovitem bočnem vetru poplesavalo kot listje, ki pada z drevesa

S.R./STA
16. 2. 2020, 11.15
Posodobljeno: 16. 2. 2020, 13.19
Deli članek:

Pred tednom dni so bili Britanci nevihti Ciara, ta konec tedna pustoši Dennis.

Twitter
Letalu Airbus A380 letalske družbe Etihad je uspel skoraj navpičen pristanek.

Združeno kraljestvo je ta konec tedna zajela nevihta Dennis s silovitim vetrom in nalivi, ki že povzročajo poplave. Oblasti so razglasile nevarnost poplav v več kot 300 krajih, še posebej kritično je na jugu Walesa. Britanski meteorološki urad Met Office je za ta del Združenega kraljestva danes izdal rdeče opozorilo. Po državi so sicer morali zapreti številne ceste in železniške povezave, odpovedali pa so več letalskih poletov, še posebej pri letalskih družbah Easyjet in British Airways. Težave so toliko večje, saj se začenjajo šolske počitnice.V višjih predelih Walesa napovedujejo tudi do 140 milimetrov dežja, zaradi česar grozijo hude poplave. Preti predvsem valižanska reka Teme.

Reuters
Poplave na jugu Walesa.

Nevihti Dennis so sicer pripisovali odgovornost za smrt mladeniča, ki so ga v soboto našli mrtvega v morju pred jugovzhodno obalo Anglije, a je policija kasneje te medijske navedbe zanikala. Še en moški se je utopil, ko je padel s tankerja pred obalo Kenta. Na jugu Škotske pa so uspeli še pravočasno rešiti par, ki ga je z avtom odnesla narasla reka. Pred tednom dni je bilo Združeno kraljestvo priča nevihti Ciara, ki je že precej razmočila tla in povišala vodostaje, zato je zdaj nevarnost rušilnih poplav še večja. Na pomoč je priskočila tudi vojska, ki med drugim pomaga izmučenim prebivalcem kraja Calderdale na severu Anglije, ki si še niso opomogli od posledic Ciare.

Na jugu Walesa so zabeležili sunke vetrova do 150 kilometrov na uro, opozorila pred poplavami pa so izdana v krajih vse od reke Tweed na Škotskem do Cornwalla v jugozahodni Angliji.

Reuters
Poplave na jugu Walesa.

Težave na letališčih

Z močnim vetrom pa se s »svojimi« zrakoplovi borijo tudi piloti. Posnetki z londonskega letališča kažejo na dramatične razmere med pristajanjem letal, ki so bržkone bolj osupljive za gledalca, kot za vsega hudega vajene pilote. Enemu od teh je denimo uspel skoraj navpičen pristanek, ko je, kar se za opazovalca in še toliko bolj potnika zdi kot cela večno, lebdel nad pristajalno stezo. Pilot v letalu Airbus A380 letalske družbe Etihad je uspešno prestal bitko z močnim bočnim vetrom, ki mu ni pustil pristati.

Reuters
Poplave na jugu Walesa.