Tretji dan zapored zabeležili upad novih okužb

Treba je zagnati "ustrezno raven preplaha, ne da bi podpihovali histerije"

S.R./STA
16. 2. 2020, 08.33
Posodobljeno: 16. 2. 2020, 09.39
Deli članek:

V kitajski provinci Hubei, ki jo je epidemija covid-19 najbolj prizadela, so tretji dan zapored zabeležili upad novih okužb z novim koronavirusom, ki je doslej na celinski Kitajski zahteval 1665 smrtnih žrtev. Okuženih je več kot 68.000 ljudi.

Reuters
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Z izjemo province Hubei je število novih primerov okužb z novim koronavirusom upadlo 12. dan zapored. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem že opozoril, da je "nemogoče predvideti smer, v katero bo šla epidemija". "Vse vlade, podjetja in medije smo pozvali, naj sodelujejo z nami, da bomo zagnali ustrezno raven preplaha, ne da bi podpihovali histerije," je na münchenski varnostni konferenci dejal Tedros. 

Izven Kitajske so doslej zabeležili približno 700 okužb in štiri smrtne primere. V soboto so prvi primer smrti zaradi covid-19 zabeležili tudi v Evropi. Največ okužb z novim koronavirusom izven celinske Kitajske so doslej zabeležili na Japonskem, in sicer na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je pred japonsko obalo v karanteni od 5. februarja. Na ladji je po zadnjih podatkih okuženih 355 ljudi. 

Profimedia
Križarka Diamond Princess je pred japonsko obalo v karanteni od 5. februarja.

ZDA, Kanada in Hongkong so sicer napovedale, da nameravajo z ladje evakuirati svoje državljane. Ob tem so dodali, da bodo morali vsi, ki se bodo vrnili v domovino, v 14-dnevno karanteno. 

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi med potniki z ladje za križarjenje Westerdam, ki ji je vplutje in izkrcanje potnikov v petek dovolila Kambodža. Okužbo so potrdili pri 83-letni Američanki, ki je iz Kambodže odpotovala v Malezijo. Malezijske pristojne oblasti so danes sporočile, da so potnico odpeljali v bolnišnico v malezijski prestolnici Kuala Lumpur. 

Ameriška turistka je bila med 145 potniki, ki so se želeli prek Malezije vrniti domov. Ob prihodu v Malezijo sta skupaj s soprogom dobila simptome, ki so značilni za okužbi z novim koronavirusom. Test pri 85-letnemu soprogu je bil negativen.

Xi Jinping naj bi vedel že prej

Kitajski predsednik Xi Jinping je očitno vedel za izbruh novega koronavirusa že več tednov, preden je javno spregovoril o njem in pozval k ukrepom za zajezitev epidemije, kaže prepis predsednikovega govora, ki so ga v soboto objavili mediji blizu vladajoči komunistični stranki. V nagovoru 4. februarja je namreč Xi povedal, da je na sestanku najvišjih predstavnikov stranke 7. januarja "zahteval delo na preprečevanju in nadzoru novega koronavirusa". Tega njegovega poziva lokalne oblasti v provinci Hubei niso docela upoštevale, saj so med drugim 18. januarja dovolile množični obed 40.000 družin v Wuhanu s ciljem postavitve Guinnessovega rekorda. 

Do objave predsednikovega govora prihaja potem, ko je bilo več lokalnih in regionalnih predstavnikov v Hubeiju razrešenih zaradi neustreznega ravnanja ob izbruhu virusa. Po navedbah dpa je to nov poskus ubranitve predsednikovega slovesa, hkrati pa to predstavlja nevarnost, da bi bil predsednika vključen v razpravo o odgovornosti za napake, ki so bile storjene ob izbruhu epidemije.