Tarče ostrih napadov

Jurša podpira Janševo koalicijo, nasprotuje pa spornemu financiranju

Mi.K.
15. 2. 2020, 19.30
Posodobljeno: 15. 2. 2020, 19.32
Deli članek:

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je precej navdušen nad koalicijskim povezovanjem stranke z SDS, nasprotuje pa financiranju medijev SDS iz tujine.

Bobo
Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je poslanec že 12 let.

Izkušeni poslanec Desusa Franc Jurša, ki v državnem zboru predstavlja ljudstvo že ducat let, je prepričan, da financiranje medijev s tujimi viri ni bilo pravo. »Mislim, da se tega ne bi smelo delati iz tujine, je pa to težko komentirati. Jaz lahko samo ocenjujem, saj podrobnosti ne poznam,« je Jurša povedal za pomurski Vestnik. Ob tem je dodal, da bodo več ugotovili pristojni organi.

Kot je razkril portal Necenzurirano.si, medije SDS financirajo vplivneži blizu kroga predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. Gre za tiste medije, ki so Desus in tedanjega predsednika Karla Erjavca nabijali na križ, ker se je stranka pridružila levosredinski koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca»Dvoličnež, da mu ni para! Karl Erjavec nabijal čez Cerarja in Židana, da ga za sestavo vlade 'boli džoko. Grem za pastirja, če je treba.' A gre z njima že drugič v koalicijo!« je bil naslov članka na enem izmed medijskih portalov SDS.

Erjavec je bil v aktualnem mandatu državnega zbora tarča neprestanih napadov s strani SDS in njihovih medijev. Proti Erjavcu kot obrambnemu ministru so vložili tudi interpelacijo, ki pa ni uspela. Ob možnosti koalicijskega dogovora je medijski stroj SDS obrnil ploščo, o Desusu ali prvaku SMC Zdravku Počivalšku v zadnjih dveh tednih ne boste našli nič negativnega. Ko je nekdo priden in dela v skladu z interesi SDS, mu torej prek portalov ploskajo. Tisti, ki pa se jim postavijo na pot, so tarča zmerljivk in ponižanja. Bolj kot neokusen medijski pritisk, ki ga SDS izvaja prek svojih glasil, pa bi moralo vse politične stranke in celotno slovensko javnost skrbeti, kaj bo morala SDS narediti v zameno za milijonske vložke v njihove medije, če pride na oblast.

Šarec pričakuje obravnavo v parlamentu

Prvak LMŠ in premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec od »dotičnih predsednikov komisij državnega zbora« pričakuje, da se bodo začeli aktivno ukvarjati s problematiko financiranja strank in njihovih medijev iz tujine. »Kdor te financira, te verjetno ne zato, ker si prikupen, temveč hoče kaj v zameno,« je zapisal na facebooku in posvaril pred vlado SDS.

»Pogovarjamo se o tem, kakšno ponudbo bo kdo dal, katere resorje bo kdo zasedel ... Morali pa bi se vprašati, komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim,« je zapisal Šarec in ugotavljal, da tudi prvak NSi Matej Tonin še ni sklical komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), temveč se raje pogaja za pozicijo v novi koaliciji.

Namesto tega SDS Šarcu grozi s tožbo zaradi izjav o financiranju stranke iz tujine. »Bodimo no resni. To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival,« je zapisal Šarec. Ob tem je spomnil na številne žalitve, ki so jih v preteklosti izrekli predsednik SDS Janez Janša in člani stranke, na zmerjanje novinark s prostitutkami ter na ravnanje »njihovih medijev, ki se spuščajo na najnizkotnejše ravni diskreditacije, na osebni ravni«. »Ko kdo toži Janeza Janšo, gre za 'krivosodje', ko toži Janez Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač ...« je dodal.

Zanima ga tudi, kako bi vlada SDS neprodušno zaprla meje proti migracijam, kar je obljubljal Janša, hkrati pa podpirala Hrvaško na poti v območje schengna. Zlasti v luči predsedovanja 2021. »Slovenija podpira vladavino prava ... kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle prej ali slej,« je prepričan Šarec. Po njegovih besedah se je treba vprašati, »ali želimo Orbanovo Slovenijo ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna ... ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem, ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje.«