V mavzoleju

FOTO: Kaj pa koronavirus in Severna Koreja? Kim se celih 22 dni ni pojavil v javnosti ...

S.R.
16. 2. 2020, 10.00
Posodobljeno: 16. 2. 2020, 10.09
Deli članek:

Medtem ko se precej večji sosedje soočajo z epidemijo koronavirusa, se vrhovni voditelj Severne Koreje kar 22 dni ni pojavil v javnosti. Včeraj se je vse spremenilo.

Reuters
Kim Džong Un je obiskal mavzolej, v katerem počiva njegov oče.

Severnokorejski vrhovni voditelj Kim Džong-un se je včeraj po 22 dneh prvič pojavil v javnosti. Obiskal je mavzolej oziroma palačo Kumsusan, imenovano tudi palača Sonca, v kateri večni mir uživa njegov oče Kim Džong-il, poroča tiskovna agencija Reuters. Stopil je pred očetov kip in se mu poklonil. Kim se je sicer v javnosti nazadnje pojavil 25. januarja, ko se je udeležil praznovanja ob kitajskem novem letu.

Če bi bil še med živimi, bi pokojni Kim Džong-il 16. februarja slavil svoj rojstni dan, v državi tako danes nepresenetljivo praznujejo državni praznik, imenovan dan sijoče zvezde. Kimu so se pri obisku grobnice pridružili številni drugi visoki uradniki v državi, tokrat brez beležk in svinčnikov, ki jih običajno ne izpustijo iz rok.

Severna Koreja zaenkrat sicer ni potrdila nobene okužbe z novim koronavirusom, ki pustoši po sosednji Kitajski, a je vlada pojasnila, da so sprejeli vse potrebne ukrepe ter so obdobje karantene za osebe, ki kažejo simptome, podaljšale na 30 dni. Poudarili so še, da od vladnih institucij in tujcev pričakujejo »brezpogojno« spoštovanje ukrepa.