koronavirus

Wuhan pod karanteno – kitajske oblasti zaradi virusa zaprle mesto

B.K.
23. 1. 2020, 08.25
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 12.58
Deli članek:

Nenavadna virusna pljučnica, ki že od začetka leta razsaja po kitajskem mestu Wuhan, je terjala že 17 smrtnih žrtev.

Profimedia
Uslužbenec podzemne železnice meri temperaturo potnici. Kitajske oblasti so uvedle redne preglede vseh potnikov, ki so nedavno bili v Wuhanu.

Kitajske oblasti so prekinile delovanje vsega javnega prevoza v mestu Wuhan, ki je zdaj tudi uradno zaprto zaradi izbruha nenavadne pljučnice, ki jo povzroča koronavirus, podoben tistemu, ki povzroča pljučnico SARS. Oblasti so prebivalce 11-milijonskega Wuhana pozvale naj ne potujejo v ali izven mesta, in jim priporočale, naj se zaržujejo doma.

Mnoge trgovine so razprodale obrazne maske in razkužila, prebivalci pa po družbenih omrežjih objavljajo fotografije in videoposnetke nakopičene hrane in vode, saj mnogi stanovanj ne mislijo zapustiti kmalu. Center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi v Wuhanu je ob tem prebivalce pozval, naj ne kupujejo preveč zalog, saj da je mesto "dobro založeno s hrano, zdravili in drugimi potrebščinami." Kitajske oblasti prebivalce redno obveščajo o stanju. Uredništvo državnega časnika People’s Daily pa je na družabnem omrežju Weibo zapisalo: "Dajmo, Wuhan! Skupaj premagajmo to bolezen!"

Kljub hitremu širjenju virusa, do danes so identificirali že skoraj 600 primerov okužbe, zabeležili pa vsaj 17 smrti, Svetovna zdravstvena organizacija ni razglasila Javnozdravstvenih izrednih razmer mednarodnih razsežnosti (PHEIC). Gre za razglasitev in poziv državam, da ukrepajo, ko se pojavi huda in nepričakovana bolezen, ki ogroža več kot eno državo. "imeli smo izjemno razpravo na odboru, a bilo je jasno, da potrebujemo več informacij, da bi lahko nadaljevali," je včeraj dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Odbor se bo znova sestal danes in o stopnji izrednih razmer razpravljal na podlagi novih informacij.

Koronavirus, ki povzroča novo pljučnico naj bi se sicer na človeka prenesel iz netopirjev, potem ko je mutiral. Zdravstveni strokovnjaki se bojijo novih mutacij, zaenkrat pa še ni jasno kako hitro se virus širi.

Kitajska je Svetovno zdravstveno organizcaijo (WHO) o izbruhu nenavadne pljučnice obvestila na silvestrovo. 9. januarja so strokovnjaki WHO potrdili, da pljučnico povzroča doslej še neidentificirana oblika koronavirusa. Gre za široko družino virusov, med katere spadajo tako virusi, ki povzročajo prehlad, kot virus, ki povzroča hudo pljučnico SARS. Dva dni kasneje so kitajske oblasti zabeležile prvo smrtno žrtev virusa – 61-letni moški je v Wuhanu umrl za posledicami pljučnice. 13. januarja se je virus prvič pojavil izven kitajskih meja na Tajskem, dva dni kasneje so prvi primer zabeležili tudi na Japonskem. Do 21. januarja je virus prečkal ocean in se pojavil v Združenih državah Amerike.

Kitajske oblasti so medtem prometno izolirale še dve mesti. Po Wuhanu so prekinili prometne povezave tudi s 70 kilometrov oddaljenima mestoma Huanggang in Ezhou.