Po padavinah se je zopet vrnila vročina

FOTO in VIDEO: V Avstraliji zaradi ognjenih zubljev zaprli letališče, strmoglavljenje gasilskega letala terjalo tri življenja

A.S.
23. 1. 2020, 07.30
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 08.23
Deli članek:

Zaradi vročinskega vala na jugovzhodu Avstralije so se danes tam znova razplamteli požari. Avstralski mediji pa poročajo o strmoglavljenju letala za gašenje požarov, kar so potrdile tamkajšnje oblasti. Umrli so vsi trije člani posadke, sicer ameriški državljani

Twitter
Požari divjajo tudi v bližini letališča v Canberri, zaradi česar so zaprli tamkajšnje letališče.

Gasilci iz Novega Južnega Walesa so povezavo z letalom izgubili v popoldanskem času, to je namreč izginilo v četrtek ob 13.30 po lokalnem času nekje na jugu omenjene države. Reševalne ekipe so kmalu našle razbitine. Premierka Gladys Berejiklian je sporočila, da je letalo strmoglavilo v Snežnem gorovju, dve uri južno od prestolnice Canberra.  

"Naše misli in molitve ter sožalja gredo njihovim družinam," je povedala premierka in izpostavila, da je današnji primer dokaz, da "sezona požarov še ni končana". Identiteta umrlih še vedno ni znana, oblasti pa so sporočile, da gre za ameriške državljane. Po navedbah gasilcev Novega Južnega Walesa je bilo letalo na poti na področje, kjer divja hud požar, ameriško posadko letala tipa hercules C-130 pa so najeli, da bi jim pomagala v boju z ognjenimi zublji. Kanadsko podjetje Coulson Aviaton  je po nesreči ustavilo delovanje svojih preostalih letal, ki gasijo požare v Novem Južnem Walesu in Viktoriji.

Vzrok strmoglavljenja še vedno ni jasen, je sporočil vodja gasilcev v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons in dodal, da obseg požarov, proti katerim se trenutno bojujejo, znaša več tisoč kilometrov. 

Avstralija se vse od septembra lani bojujejo z gozdnimi požari, ki so doslej terjali najmanj 30 življenj. Uničili so več kot deset milijonov hektarjev površin. Najhuje prizadeti zvezni državi sta Novi Južni Wales in Viktorija.

Ognjeni zublji zopet kažejo zobe

Vročina in vetrovne vremenske razmere so se po deževju, ki je prineslo zgolj kratkotrajno olajšanje, zopet vrnile. V Sydneyju so termometri zopet pokazali prek 40 stopinj Celzija. Razplamteli pa so se tudi požari, po celotni državi jih divja prek 80. Dva od teh se približujeta letališču, ki se nahaja v bližini Canberre, zato so odpovedali prihode in odhode letal. Gre sicer za letališče, ki služi predvsem notranjim letom. 

Prebivalce treh predmestij Canberre, ki ležijo na poti hudega požara, so oblasti opozorile, da je prepozno za odhod. Pozvali so jih, naj si poiščejo zatočišče.