Delnice

Tesla vredna več kot 100 milijard dolarjev

J.P./STA
22. 1. 2020, 21.48
Deli članek:

Tržna kapitalizacija ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla je danes prvič presegla mejo 100 milijard dolarjev. S tem se je sprožil program izplačil, v skladu s katerim bi ustanovitelj in prvi mož družbe Elon Musk lahko prejel več milijard dolarjev.

Profimedia
Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk

Tesline delnice so ob začetku trgovanja na borzi v New Yorku danes pridobile 4,8 odstotka vrednosti. Še višje so bile v trgovanju pred uradnim odprtjem borznega parketa, ko je Tesla presegla vrednost koncerna Volkswagen.

V skladu s plačnim načrtom, ki ga je Teslin upravni odbor potrdil leta 2018, bo ustanovitelj in prvi mož družbe Elon Musk nagrajen v delnicah glede na vrednost podjetja. Musk je pristal na določilo, da mu plačilo pripade šele, če bo Teslina vrednost dosegla in določen čas vztrajala nad 100 milijardami dolarjev.

Če se tržna kapitalizacija avtomobilskega proizvajalca poveča vse do 650 milijard dolarjev, bi lahko bila Muskova nagrada vredna 50 milijard dolarjev. V prvi tranši mu sicer pripada okoli 350 milijonov dolarjev.

Vrednost Teslinih delnic je poskočila, potem ko je podjetje poročalo o dobičku v tretjem lanskem četrtletju in napovedalo zgodnejšo predstavitev svojega naslednjega izdelka, modela Y, na trgu.