Leto po tragediji

Mali Julen je mrtev, a zgodba še ni končana, starša zahtevata najhujšo možno kazen

S.R.
15. 1. 2020, 20.32
Posodobljeno: 16. 1. 2020, 08.19
Deli članek:

Tragična zgodba dveletnega Julena Rosella, ki je padel v luknjo in umrl, se zdaj seli na sodišče.

Reuters
Julenova starša, Jose Rosello in Victoria García.

Profimedia
Julen Rosello.

Pred enim letom, natančneje 13. januarja 2019, je na podeželju v bližini španske vasice Totalan v provinci Malaga v luknjo v zemlji, zapuščeno vrtino s premerom približno 25 centimetrov, zdrsnil mali, komaj dveletni Julen Rosello. Pristal je dobrih 70 metrov globoko in umrl. Krajino so nekdaj krasili oljke, mandljevci in raznorazno grmičevje, danes je tam z redkimi zelenimi poganjki le še golo pobočje, ki so ga v 13-dnevni reševalni akciji razrili kopači, tovornjaki in vrtalni stroji, danes piše španski časnik El Pais. Da bi rešili Julena, so premaknili 17.000 ton kamnin, a se je na koncu izkazalo, da je malček bržkone umrl že ob padcu. Takrat je reševanje spremljal cel svet, nato je vse potihnilo, a v ozadju tragedije zadeva ne miruje. 

Reuters
Julena so reševali 13 dni.

Dve ključni točki

Serranu nad glavo mu visi tudi odškodninska tožba v višini 1,5 milijona evrov. Serrano je sicer želel razglasiti osebni stečaj, a mu to zaenkrat še ni uspelo.

Na sodišču v Malagi se bo namreč 21. januarja začelo sojenje zoper lastnika posestva Davida Serrana, ki ga obtožujejo povzročitve smrti iz malomarnosti. Serrano naj bi bil poleg Antonia Sancheza, ki je po njegovem naročilu vrtino izvrtal, edini, ki je vedel za njen obstoj. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi od tri do tri leta in pol zaporne kazni.

Primer je bil dodeljen sodnici Eleni Sancho Mallorquin, v sodni sagi pa bo po poročanju časnika treba odgovoriti na dve ključni vprašanji. In sicer, ali je Serrano starša malega Julena seznanil z obstojen vrtine. Victoria Garcia in Jose Rosello trdita, da tega ni storil, Serrano trdi nasprotno. In drugič, ali je bila vrtina prekrita. Serrano je na novinarski konferenci nekaj dni po tragediji dejal, da je bila prekrita z dvema betonskima ploščama in da je Julen nekako zdrsnil skozi. Sanchez trdi, da vrtine po opravljenem delu ni prekril. Odvetniki Davida Serrana že tako s prstom vseskozi kažejo na Sancheza, ki da je odgovoren, ker ni sprejel ustreznih varnostnih ukrepov. Serranovi odvetniki so odgovornost želeli prevaliti tudi na Julenove starše, češ da niso bili dovolj pozorni, kje otrok hodi in kaj počne. Victoria in Jose sta že dejala, da pričakujeta obsodbo in najvišjo možno kazen, saj da bi, če bi Serrano sprejel le nekaj osnovnih ukrepov, njun sin danes bil še živ. 

Profimedia
David Serrano krivdo zavrača.