Poskušali so postati Slovenci

Ruski oligarhi nasedli goljufinji z lasuljo in očali

S.S.
15. 1. 2020, 19.30
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje Anželi Poluektovi, ki naj bi pod psevdonimom Alena Jaonusek štiri premožne Ruse, ki so hoteli pridobiti slovensko državljanstvo na podlagi investicij v Sloveniji, skupno ogoljufala za skoraj pol milijona evrov, tožilstvo pa jo bremeni tudi pranja denarja.

Profimedia
Anžela Poluektova naj bi »papirje urejala« kot Alena Janousek, med hišno preiskavo pa so ji policisti zasegli tudi lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala pri stikih z oškodovanci.

Včerajšnjega naroka se 44-letna slovenska državljanka ukrajinskega rodu ni udeležila, kot je pojasnil njen zagovornik, odvetnik Janez Koščak, je zbolela za angino, tako da je nadaljevanje glavne obravnave potekalo brez njene navzočnosti.

Marija Goga, ki ima v tem postopku status priče, trdi, da z goljufijami ni povezana. Tudi Poluektova trdi, da oškodovancev ne pozna in da ni goljufala, dopušča pa možnost, da je to storila njena nečakinja iz Ukrajine, s katero naj bi si bili zelo podobni. Vendar ji tožilstvo ne verjame, tudi zato, ker so med hišno preiskavo pri njej doma našli lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala ob stikih z oškodovanci. 

Sodišče je sicer zaslišalo zgolj eno pričo, bančnico, ki se je kot skrbnica podpisala pri odprtju poslovnega računa podjetja Alena Svet, priča pa je povedala zgolj to, da sta se pri njej oglasili dve gospe, ena s temnimi lasmi in očali, druga blond, obe pa sta tekoče govorili slovensko. Ali je bila gospa s temnimi očali obtožena Poluektova, bo priča povedala na prihodnji obravnavi v začetku februarja, ko naj bi bila obtožena že zdrava. Poluektova naj bi družbo Alena Svet ustanovila s ponarejeno osebno izkaznico na ime Alena Janousek, na računu podjetja pa je naposled končal denar ogoljufanih ruskih bogatašev. Konec lanskega leta so zaslišali zakonca Olega in Eleno S., ki sta se maja 2017 obrnila na moskovsko družbo Robinzon Property, da bi zase in za otroka pridobila slovensko državljanstvo na podlagi investicij v naše gospodarstvo. V Ljubljano sta priletela iz Londona, kjer živita, pojasnila pa sta, da sta zaradi brexita začela iskati stabilnejše okolje, saj je na Otoku investicijska klima postala neznosna. Slovenija ju je prepričala zaradi naravnih lepot, potencial sta videla v turizmu in gradnji apartmajev. Direktorico podjetja Robinzon Marijo Gogo sta naposled pooblastila, da jima uredi vse potrebno za ureditev dokumentacije, ta pa ju je povezala z Aleno Janousek, ki naj bi jima pomagala pri pridobivanju državljanstva na kraju samem, v Sloveniji.

Z lažnimi izvržbami praznila račune

Zakonca S. sta za ureditev slovenskega državljanstva po nareku Goge na račun Janousekove nakazala vsak po 15 tisoč evrov avansa, potem pa sta Rusa v Sloveniji odprla še svoja računa in nanju nakazala vsak po 150 tisoč evrov predujma, ki naj bi dokazoval resnost namena investiranja v Sloveniji. In ko je Oleg kot vesten podjetnik preverjal, kaj se dogaja z denarjem na njegovih bančnih računih, je ugotovil, da je tisti v Ljubljani prazen. Izkazalo se je, da je ženska, ki jo je poznal kot Janouskovo, zlorabila elektronsko izvršbo na njegov račun zaradi neplačila dobavljenega blaga za storitev, čeprav nikoli nista sklepala poslovnih pogodb. Ker Oleg za izvršbo sploh ni vedel, trditve ni izpodbijal, njegov denar pa je bil naposled prenakazan fiktivnemu upniku, družbi Alena Svet. Janouskova je namreč oba Rusa prijavila, kot da živita na njenem naslovu v Ljubljani, ponaredila njegov podpis, ko je prevzela sodno pošiljko, potem pa počakala, da so predpisani zakonski roki potekli in je moralo sodišče izdati sklep o zasegu. Po enakem postopku naj bi brez denarja ostala tudi ruska poslovneža Andrey K. in Igor G., medtem ko je Elena S. svojih 150 tisočakov predujema uspela še pravočasno prenakazati na neki drugi račun.