Vmešavanje v Bližnji vzhod

Grožnja: ZDA od "zelo nevarnega odgovora" loči le še ena napaka

S.R./STA
9. 1. 2020, 17.00
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 17.13
Deli članek:

Hasan Rohani je danes ZDA zagrozil z nevarnim odgovorom, če se bodo še naprej vmešavale v Bližnji vzhod.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani.

"Če bodo ZDA naredile še eno napako, bodo dobile zelo nevaren odgovor," je dejal iranski predsednik Hasan Rohani v telefonskem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom

Razmere na Bližnjem vzhodu so se močno zaostrile po ameriški likvidaciji vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija, na katero je Iran odgovoril z raketami na iraški vojaški oporišči, ki gostita ameriške vojake. 

"Američani in Bela hiša ne razumejo regije in so priznali, kakšno napako so naredili po svojem terorističnem ukrepu in po vstaji regionalnih držav in enotnosti, ki se je porajala," je dejal Rohani. Johnson je Rohaniju zagotovil, da Velika Britanija še naprej podpira iranski jedrski sporazum, od katerega so ZDA enostransko odstopile. 

Rohani je v pogovoru obsodil britanske komentarje na račun Solejmanija - Johnson je v sredo izjavil, da je imel general na rokah kri britanskih vojakov. "Nedvomno, brez prizadevanj mučenika Solejmanija danes v Londonu ne bi imeli miru," je zatrdil Rohani, s čimer je meril na Solejmanijeve zasluge v boju proti skrajni skupini Islamska država.