Kje je Štefanec?

Kdo je primeren za "izredno slabo" plačano mesto šefa KPK?

G.G./STA
9. 1. 2020, 15.18
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 15.18
Deli članek:

Po okusu izbirne komisije so za predsednika KPK primerni Tina Brecelj, Uroš Novak, Janez Pogorelc in Robert Šumi. Med predlaganimi ni zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca.

STA
Izbirna komisija ni predlagala Borisa Štefaneca.

Predsednik komisije Janez Stare je povedal, da je komisija seznam oblikovala na podlagi predložene dokumentacije kandidatov in osebnega pogovora z njimi, na katerega se je od devetih kandidatov odzvalo osem.

Predsednik republike Borut Pahor mora zdaj novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenovati v roku 30 dni, pri čemer lahko izbira zgolj med kandidati s predloženega seznama. Lahko pa se tudi odloči, da ne imenuje nobenega izmed njih in postopek javnega poziva ponovi. Še preden bo imenoval novega predsednika KPK naj bi se ta tudi predstavil javnosti.

Zdajšnjemu predsedniku KPK Štefanecu sicer mandat poteče marca. Če Pahor do takrat ne bi imenoval novega predsednika KPK, bo Štefanec delo predsednika KPK opravljal do imenovanja naslednika.

Poleg svetovalke predsednika vrhovnega sodišča Tine Brecelj, zdajšnjega namestnika predsednika KPK Uroša Novaka, višjega sekretarja službe vlade za zakonodajo in predavatelja Janez Pogorelca ter vodje centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docenta na mariborski univerzi Roberta Šumija so se za mesto predsednika KPK potegovali še Štefanec, načelnik upravne enote Ribnica Primož Bučan, novinar Rajko Gerič, upokojenec Jožef Majer in strokovni vodja Avto šole Lisjak Rajko Marković.

Najslabše plačan funkcionar v državi?

Štefanec je pred dobrima dvema letoma potarnal, da so predsednik KPK in njegova namestnika daleč najslabše plačani funkcionarji v državi, kar je po njegovih besedah najmanj nerazumljivo in nekorektno. Izhodiščna plača Borisa Štefaneca je okoli 3500 evrov bruto brez dodatka za delovno uspešnost in delovno dobo. Prav tako v ta znesek nista všteti nadomestili za malico in prevoz na delo. Neto plača predsednika protikorupcijske komisije tako krepko presega 2000 evrov. Res je, da je to dvakratnik povprečne plače, a njegova trditev, da je najslabše plačan funkcionar v državi, v veliki meri drži.