Relokacija ali vrnitev domov?

Sprememba, slovenskih vojakov še ne bo domov, Slovenija ostaja na misiji

S.R./STA
9. 1. 2020, 16.13
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 18.41
Deli članek:

Obrambni minister Karl Erjavec je danes povedal, da se je Slovenija odločila za "relokacijo" slovenskih vojakov, ki so na misiji v Iraku. Kaj to pomeni, ni hotel podrobneje pojasniti.

Bobo
Slovenija se je odločila za "relokacijo" slovenskih vojakov.

"Slovenija je v misiji v okviru globalne koalicije za boj proti skupini Islamska država. Izvajamo vse naloge v skladu z našo prisotnostjo," je poudaril minister Erjavec po udeležbi na skupni seji parlamentarnih odborov za obrambo in za zunanjo politiko, ki je potekala za zaprtimi vrati. Pojasnil je, da so glede tega usklajeni tudi z ostalimi zavezniki in partnerskimi državami, ki sodelujejo v operaciji Neomajna odločenost. 

Pojasnil je, da so vsi tuji vojaki, ki so bili v bazi v Erbilu na severu Iraka, na katero so v noči na sredo priletele iranske rakete, do 19. ure čakali na evakuacijo. Potem pa je po njegovih ocenah prišlo do spremenjene ocene glede varnostnih razmer in Nemčija se je odločila, da ne bo izvedla evakuacije, ampak da se bo misija nadaljevala, kot je predvideno. 

Pri tem je zavrnil tudi kritike, da naj bi bile sredine navedbe o umiku slovenskih vojakov iz Iraka preuranjene, saj so se dejansko na to pripravljali. Nato pa je prišlo do spremembe odločitve nemškega poveljstva, saj da se po izjavah ameriškega predsednika Donalda Trumpa in tudi iranskih predstavnikov ni pričakovalo več zaostrovanja položaja. 

Rotacija in relokacija

Glede slovenskih vojakov, ki se jim v operaciji Neomajna odločenost rotacija tako ali tako zaključuje, pa so se po besedah Erjavca odločili, "da bomo opravili relokacijo". Kaj točno naj bi to pomenilo, ni želel pojasniti; povedal je le, da gre "za čisto tehnično vprašanje". Opozoril je, da je bila evakuacija preklicana, relokacija pa pomeni, "da se pač pripadnike prestavi na neko tretjo lokacijo ali domov". 

Zatrdil je, da slovenski vojaki, ki v bazi v Erbilu urijo iraške varnostne sile, zaradi varnostne situacije zdaj tako ali tako ne morejo opravljati nalog, bo pa nova rotacija šestih vojakov, ki naj bi delo na misiji začela 1. februarja in je na to že pripravljena, delo prevzela "takoj, ko se bodo začela usposabljanja, tudi če bo treba pred 1. februarjem". 

Prva možnost, da bi se urjenje iraških vojakov obnovilo, je po ocenah Erjavca po 20. januarju. Če pa se bo to zgodilo kasneje, pa bo nova rotacija vojakov v Erbilu najkasneje 1. februarja, je še zatrdil Erjavec. "Kdaj bodo pripadniki v Sloveniji, vas bomo pa obvestili tisti trenutek, ko bodo na poti," je še povedal. Dodal je, da so trenutno vojaki še v bazi. 

S falconom?

Zavrnil je tudi možnost, da bi se evakuacija izvajala z vladnim letalom falcon. "Evakuacija se vedno opravlja na podlagi tehničnega dogovora in zmogljivosti države, ki nudi logistično podporo. Res pa je, da bi ta evakuacija potekala v prvo varno državo, od tam naprej pa bi bila potem odgovornost naše države, da se pripelje naše vojake domov. V tem primeru bi prišel v poštev falcon. Ali pa če bi bil zračni prostor odprt za civilni promet," je še pojasnil obrambni minister.