Prvi krog hrvaških predsedniških volitev

Veliko ponižanje za Kolindo: je Hrvaška ne želi več za predsednico?

J.P./STA
23. 12. 2019, 11.24
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 14.14
Deli članek:

Zmagovalec prvega kroga hrvaških predsedniških volitev Zoran Milanović je dobil največ od velikega razkola znotraj HDZ, a vprašanje je, ali bo zmagal v drugem krogu.

STA
HDZ se mora domisliti, kako si pridobiti volivce Miroslava Škora, brez katerih Kolinda Grabar-Kitarović ne more zmagati.

Brez velikega deleža volivcev Škora, ki je na nedeljskih volitvah dobil skoraj četrtino glasov, Zoran Milanović ne more računati na zmago v drugem krogu, meni komentator Jutarnjega lista. Ob tem gre dobesedno za "kavelj 22", ker bo pri poskusu pridobitve Škorovih volivcev, ki večinoma sodijo v konservativne in skrajno desničarske kroge, tvegal izgubo dela volivcev z levice.

Milanović mora za zmago združiti levo sredino in levico, verjetno pa tudi del volivcev desne sredine, ocenjuje tudi Večernji list. Zmagovalca bo lahko odločila velikost razkola na desnici in to, ali lahko demoralizirana in utrujena Kolinda Grabar-Kitarović računa na večino volivcev Miroslava Škore. Brez njih se lahko poslovi od Pantovčaka, ocenjuje komentator Večernjega lista.

Izgubila velika mesta, Slavonijo, obalo Dalmacije

Volilni rezultat Grabar-Kitarovićeve v prvem krogu predsedniških volitev - drugo mesto s 26,7 odstotka glasov - je veliko ponižanje. Je signal, da je Hrvaška ne želi več za predsednico ter da je ona prva izbira samo za najbolj privrženo volilno telo HDZ, piše novičarski portal index.hr. Portal ocenjuje, da je največji poraženec prvega kroga Škoro. V drugem krogu pa ne vidi izrazitega favorita. Za zmago na predsedniških volitvah je praviloma potrebnih več kot milijon glasov, oba kandidata pa sta jih v prvem krogu imela po nekaj več kot pol milijona.

STA
Zoran Milanović mora za zmago združiti levo sredino in levico

Grabar-Kitarovićeva je izgubila velika mesta, Slavonijo in tudi obalo Dalmacije. Urbana Hrvaška je pokazala, da je proti njej, vsaj v prvem krogu, medtem ko bo drugi krog negotov, piše danes tudi Novi list. Hrvaška predsednica ima matematično boljši položaj zaradi Škorovih volivcev. Milanović pa ima zdaj občutno boljši psihološki in politični startni položaj, navaja Novi list.

V prid Grabar-Kitarovićevi gre dejstvo, da njeni in Škorovi glasovi v prvem krogu predstavljajo več kot polovico vseh glasov, a predsedniške volitve nikoli niso samo rezultat ideoloških preferenc volivcev, temveč tudi njihove percepcije osebnosti kandidatov, komentira danes novičarski tportal.hr.

Obračun levice in desnice

V drugem krogu hrvaških predsedniških volitev 5. januarja bo odločala osebnost kandidatov, zato je bivši hrvaški premier Zoran Milanović favorit, je za STA ocenil hrvaški strokovnjak za politično komunikacijo Krešimir Macan. Meni, da bi bila pobuda za reševanje odprtih vprašanj s Slovenijo dobra tema v kampanji pred drugim krogom volitev.

Del članov HDZ in njihovih volivcev v predsedniku hrvaške vlade in HDZ Andreju Plenkoviću vidijo manj sprejemljivega politika, kot je Milanović. V Plenkovićevem posrednem porazu ob neuspehu Grabar-Kitarovićeve bi imeli priložnost za vrnitev nadzora nad HDZ, kar je tudi bistvo oblikovanja projekta Škoro, dodaja.

Hrvaška je na nedeljskih volitvah vendarle ostala privržena političnemu mainstreamu, ker sta kandidata dveh največjih strank, HDZ in SDP, vstopila v drugi krog, piše Glas Slavonije. Milanović si je volilni uspeh v največji meri zagotovil z zmagami v treh največjih hrvaških mestih. V drugem krogu sledi veliki obračun levice in desnice, še izpostavlja osiješki časnik.