Usmrtitve

Za umor Hašodžija bo odgovarjalo osem ljudi, a nihče iz prinčevega kroga

B.K.
23. 12. 2019, 11.25
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 11.25
Deli članek:

Sodišče v Saudovi Arabiji je za umor novinarja Džamala Hašodžija obsodilo osem ljudi. Pet jih bodo usmrtili, tri pa zaprli za 24 let. Med obsojenimi ni nikogar iz kroga princa Mohamada bin Salmana.

Reuters
Prestolonaslednik dinastije Saud, ki vlada večjemu delu Arabskega polotoka, Mohamed bin Salman.

Zaradi lanskoletnega umora priznanega novinarja Džamala Hašodžija v Saudovem konzulatu v Istanbulu, bo odgovarjalo osem ljudi. Pet s smrtjo, trije z zaporom, so sporočili iz Rijada.

Proces, ki se je v kraljevini začel zaradi močnega mednarodnega pritiska, ni uspel obsoditi nikogar iz kroga prestolonaslednika dinastije Saud Mohameda bin Salmana. Kazni se je izognil celo vodja operacije v Istanbulu in prinčev tesni svetovalec Saud al Katani.

Reuters
Džamal Hašodži

Hašodžija so na kozulatu v Istanbulu umorili Saudovi operativci. Njegovo telo so nato razkosali, ga prenesli v konzulovo bližnjo rezidenco in ga tam zažgali v peči. Na novinarjevo izginotje so opozorile turške oblasti, ki so kasneje tudi opravile preiskavo v kateri so med drugim zasegle zvočne posnetke, iz katerih je moč sklepati, da so Saudovi operativci Hašodžija v prostorih konzulata zadavili.