Pritisk

Zadnje besede Hašodžija: "Dušim se ... odstranite to vrečo z moje glave!"

B.K.
12. 11. 2018, 14.58
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 15.03
Deli članek:

Pritiski na Saudijskega princa Mohameda se stopnjujejo.

Profimedia
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Pritiski na Saudijskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana se stopnjujejo. Njegova objektivna odgovornost za Hašodžijevo smrt in nepripravljenost na aktivno sodelovanje pri preiskavi smrti novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil ubit v začetku oktobra na Saudijskem konzulatu v Istanbulu, vedno bolj frustrirata oblasti več držav.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je tako odpotoval v Saudovo Arabijo, kjer bo princa mohameda pozval naj se aktivneje vključi v preiskavo umora, ki jo izvajajo turški kriminalisti. Hunt se bo sestal tako s princem, kot z njegovim očetom, kraljem Salmanom.

"Nedopustno je, da okoliščine tega umora še vedno niso razjasnjene," je pred obiskom arabske države dejal Hunt. "Saudijske oblasti pozivamo, naj popolnoma sodelujejo s turško preiskavo o njegovi [Hašodžijevi] smrti, zato da lahko njegovi družini in svetu ponudimo pravico."

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Pritiske na princa Mohameda pa je povečal tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je v četrtek dejal, da so zvočni posnetek Hašodžijeve smrti dobile oblasti Združenih držav Amerike, Nemčije, Francije in Združenega krajestva. Posnetek pa so poslušali tudi kanadski obveščevalci, so danes potrdile kanadske oblasti. "Poslušali so pogovore na posnetku. Vedo [kaj se je dogajalo]," je dejal Erdogan.

Neimenovani turški novinarji so medtem za britanski časnik Guardian potrdili, da so bile Hašodžijeve zadnje besede: "Dušim se ... odstranite to vrečo z moje glave! Klavstrofobičen sem!"