Prepis posnetka

Turški časnik objavil, kaj se je dogajalo v zadnjih sekundah življenja saudskega novinarja

G.G.
10. 9. 2019, 12.45
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 12.45
Deli članek:

Turški časnik Daily Sabah se je dokopal do prepisa posnetka zaslišanja umorjenega saudijskega novinarja Džamala Hašodžija. Kaj se je zgodilo s truplom Džamala Hašodžija?

Profimedia
Hašodžijev vstop v prostore saudijskega konzulata v Istanbulu.

Šlo naj bi za transkript posnetka turške obveščevalne službe, ki je prisluškovala pogovorom na saudijskem konzulatu v Istanbulu. Pogovor poteka med Hašodžijem in njegovimi ugrabitelji. To so po navedbah turškega časopisa saudijski vohuni, visoko rangirane osebe v hierarhiji saudijskih obveščevalcev. Na enem od posnetkov naj bi tako bil celo pogovor med obveščevalcem Maherom Abdulazizom Mutrebom, ki je tudi varnostnik saudijskega prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, in zdravnikom Salahom Muhammedom Al-Tubaigyjem.

Mutreb: Je truplo možno spraviti v torbo?
Al-Tubaigy: Ne. Pretežko je. Že dolgo imam opravka s trupli. Vem, kako jih je treba razkosati. Ponavadi si nadenem slušalke in poslušam glasbo medtem ko režem trupla. Med postopkom pijem kavo in kadim. Ko bom razrezal truplo, boste dele trupla dali v plastične vreče, te pa v kovčke, ki jih boste odnesli iz stavbe.

Omenjeni zdravnik je dejal, da nihče izmed njegovih nadrejenih ne ve, kaj nameravajo storiti.

Ko je Hašodži 2. oktobra lani vstopil v konzulat, da bi uredil dokumente za svojo poroko, so ga očitno pričakali znani obrazi. Mutreb mu je nato dejal, da ga morajo po nareku Interpola odpeljati v Riad. Hašodži je dejal, da proti njemu ni kakšnih postopkov ali tiralic. Mutreb ga še vpraša, če ima pri sebi telefon in Hašodži mu pritrdi. Sledi dialog:

Mutreb: Pustite sporočilo za sina.
Hašodži: Kaj naj mu napišem?
Mutreb: Nekaj kratkega.
Hašodži: »Se kmalu vidiva?«
Mutreb: Napiši nekaj kot 'Trenutno sem v Istanbulu. Ne skrbi, če me ne boš uspel kontaktirati'.
Hašodži: Ne bi moral reči, da so me ugrabili.
Neznani glas: Sleci jakno.
Hašodži: Kako se lahko kaj takšnega dogaja v konzulatu. Ničesar ne bom podpisal.«
Mutreb: Napište, gospod Džamal. Hitro. Pomagajte nam, da lahko mi pomagamo vam. Ker, naposled, vas bomo odpeljali nazaj v Saudovo Arabijo, če nam ne pomagate.
Hašodži: Tu je brisača. Ste me zastrupili?
Mutreb: Uspavali vas bomo.

In potem so ga res uspavali. »Ne počenjajte tega, zadušili me boste, imam astmo« so bile zadnje Hašodžije besede.

Ugrabitelji so se v naslednjih sekundah prelevili v morilce. Hašodžija naj bi čez glavo poveznili plastično vrečko in ga zadušili. Na posnetku naj bi se slišal še njegov zadnji vzdih, nato pa so zapeli zvoki obdukcijske žage, s katero so ga razrezali.

Ostanke Hašodžijevega trupla doslej še niso našli. Saudijske oblasti so se distancirale od umora in krivdo pripisale »zlikovcem, ki so delovali na lastno pest«. Zoper enajst oseb se je že začelo sojenje.