Čaka jih gorje

FOTO: Puščavske kobilice z najhujšo invazijo v zadnjih 25 letih. »Bolj okusne so kot ribe,« pravi

S.R.
23. 12. 2019, 10.41
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 10.49
Deli članek:

Eden od domačinov v kraju, ki ga je invazija puščavskih kobilic prizadela najhuje, zatrjuje, da so te žuželke bolj okusne od rib, a prebivalstvo zaradi pomanjkanja ukrepov, s katerim bi lahko škodljivca zatrli, vseeno čaka gorje.

Reuters
Invazija puščavskih kobilic v Somaliji.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je že prejšnjo sredo poročala, da se v Somaliji in delih Etiopije soočajo z najhujšo invazijo puščavskih kobilic v zadnjih 25 letih. Kobilice so opustošile približno 70.000 hektarjev nasadov, posevkov in pašnikov, s tem pa zadale močan udarec verigi preskrbe s hrano v obeh državah. Najhuje ga občuti samo kmečko prebivalstvo. Kot je poročala tiskovna agencija Reuters, lahko povprečen roj teh puščavskih kobilic na mah uniči pridelek, s katerim bi lahko eno leto živelo 2500 ljudi. Precej bolj dramatični so bili pri organizaciji FAO, kjer so navedli, da je lahko posledica invazije kobilic »izguba kar 170.000 ton žita, s katerim bi lahko eno leto nahranili milijon ljudi.« 

»Kobilice so požrle celotno območje, zdaj so dosegle tudi našo kmetijo in rastline. To je konec, nič nam ni ostalo, s čimer bi lahko nahranili naše otroke, nakupa v trgovini pa si ne moremo privoščiti,« je stisko opisal Jirow Qorhere, eden od kmetov v srednji Somaliji, ki je med rojenjem izgubil kar celoten pridelek.

Reuters
Invazija puščavskih kobilic v Somaliji.

Uvrstili so jih na jedilnik

Zaradi negotovih, pravzaprav kaotičnih razmer v Somaliji, ki je ena najrevnejših držav na svetu, je škropljenje s pesticidi s pomočjo letal povsem onemogočeno. To pa je po navedbah organizacije FAO tudi »najbolj učinkovit ukrep« za zatiranje teh škodljivcev. Vladne pomoči najbolj prizadetim območjem je malo oziroma je sploh ni, tako kmetje kot kobilice pa so prepuščeni sami sebi. Lokalno prebivalstvo se je tako domislilo nenavadnega »ukrepa.« Britanski Independent namreč poroča, da so spremenili prehranjevalne navade in na jedilnike uvrstili tudi to nadlogo.

Reuters
Invazija puščavskih kobilic v Somaliji.

Dandanes so tako prizori, ko se na ponvah domačinov cvrejo kobilice, ki nato končajo na posteljici iz kuhanega riža, nekaj povsem običajnega. Jedilnike so začele spreminjati tudi lokalne restavracije. Eden od domačinov je celo dejal, da so kobilice okusnejše od rib, medtem ko ga je drugi dopolnil, da mu tovrstna prehrana pomaga pri lajšanju bolečin v križu, znižal pa da se mu je tudi krvni tlak. A sprememba prehranjevalnih navad bržkone ne bo rešitev za to biblično nadlogo. Kot pojasnjujejo pri FAO, se bodo kobilice zaradi zanje ugodnih vremenskih razmer pospešeno množile še vsaj do aprila 2020.