Množična zastrupitev

FOTO: Kokosov liker v bolnišnice poslal najmanj 300 ljudi. 11 jih je umrlo.

S.R.
23. 12. 2019, 08.52
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 11.03
Deli članek:

Na Filipinih je zaradi zapletov po zaužitju kokosovega likerja umrlo najmanj 11 ljudi, več kot 300 pa jih je pristalo v bolnišnici.

Reuters
Množična zastrupitev na Filipinih.

»Lambanog« na arhipelagu velja za tradicionalno alkoholno pijačo, ki Filipincu tekne zlasti med prazniki in slavji. Gre za kokosov liker, destiliran iz drevesnega soka kokosove palme. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je bil liker med četrtkom in nedeljo kriv za množično zastrupitev v filipinskih provincah Laguna in Quezon. Najmanj 11 ljudi je umrlo, več kot 300 pa jih je pristalo v bolnišnicah. Dve osebi, ki sta pristali v kritičnem stanju, že dobro okrevata, je pojasnil Vener Munoz, župan kraja Rizal v provinci Laguna, kjer je bilo hospitaliziranih največ ljudi. Dodal je, da je bil sporni liker izdelan ravno v njegovem kraju.

Reuters
Hospitaliziranih je bilo več kot 300 ljudi.

Zdravstveni organi danes izvajajo krvne teste, analizirali pa bodo tudi preostanek likerja, ki je preživel različne zabave ob koncu tega tedna. Zdaj je že jasno, da so vsi bolniki, ki so se v bolnišnicah znašli zaradi zastrupitve, po grlu zlivali »lambanog«. V tem priljubljenem likerju, ki ga zaradi slabega nadzora države množično izdelujejo in prodajajo nezakonito, se pogosto znajdejo nevarni dodatki, vključno z metanolom. V podobnem incidentu lani je denimo umrlo 21 ljudi.

Reuters
Hospitaliziranih je bilo več kot 300 ljudi.