Beg iz Sirije

Erdogan: Evropa bo občutila nov migracijski val

B.K.
23. 12. 2019, 09.16
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 09.52
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo dejal, da Turčija ne bo sama prenašala bremena novega migrantskega vala iz vzhoda Sirije, po tem ko je od tam pobegnilo že 80.000 ljudi.

Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Nov begunski val je posledica silovitega obstreljevanja ruskih in sirskih letal v okolici mesta Idlib, kjer se nahaja še zadnji večji žep sirskih upornikov in islamističnih milic. Od tam naj bi doslej pobegnilo že 80.000 ljudi, je dejal Erdogan.

"Turčija ne bo zmogla novega vala beguncev iz Sirije in ne bo zmogla sama nositi bremena teh migracij," je dejal turški predsednik v Istanbulu. "Vse evropske države, še posebej pa Grčija bodo utrpele negativne posledice."

Erdogan, ki je v leta 2016 podpisal sporazum z Evropsko unijo, kjer se je v zameno za šest milijard evrov zavezal, da bo ustavil migracijski tok v Evropo, je posvaril, da bo kontinent deležen enakih prizorov kot leta 2015 in 2016. Erdogan sicer zatrjuje, da unija ni poravnala vseh svojih obveznosti.

V Turčiji se trenutno nahaja okoli pet milijonov beguncev, od tega jih je večina prebežala iz Sirije.

Turčija in Rusija v sirskem konfliktu podpirata nasprotni strani. Medtem, ko je rusija zaveznica sirskih oblasti v Damasku, Turčija podpira sirske upornike, med katermi je tudi več skrajnih religijskih milic. Erdogan je sicer napovedal, da bo že danes v Moskvo odpotovala posebna delegacija, ki bo skušala z rusko stranjo doseči dogovor o koncu ofenzive nad Idlib.

Turška vojska ob tem nadaljuje z okupacijo severnega dela Sirije, od koder je zato pobegnilo že več deset tisoč tamkajšnjih prebivalcev.