ustavne spremembe

Kuba po več kot 40 letih znova dobila premierja

B.K.
23. 12. 2019, 08.49
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 08.53
Deli članek:

Po spomladanskih ustavnih spremembah je Kuba dobila novega premier

Profimedia
Novi kubanski premier Manuel Marrero Cruz ob potrditvi v parlamentu.

Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je v soboto za prvega premierja te države po letu 1976 predlagal 56-letnega Manuela Marrera Cruza, dolgoletnega ministra za turizem. Kubanski parlament je nominacijo kmalu za tem potrdil.

Marrero je kar 16 let opravljal funkcijo ministra za turizem, v njegovem mandatu pa se je ta panoga razširila in postala ena izmed najbolj pomembnih v kubanskem gospodarstvu. Lani so na otoku zabeležili 4,3 milijone  turistov.

Diaz-Canel je Marrerove sposobnosti pogajanja s tujimi investitorji navedel kot najpomembnejši razlog za njegovo imenovanje na mesto prvega ministra. To kaže na resno namero kubanskih oblasti, da državo počasi odprejo tujemu kapitalu.

Funkcija predsednika vlade oziroma prvega ministra, ki predseduje svetu ministrov, je bila na Kubi odpravljena leta 1976, ko so jo pri spremembi ustave ukinili. Pred tem jo je od leta 1959 opravljal kubanski revolucionar Fidel Castro.

Premier ima po novi ustavni ureditvi petletni mandat, predlaga ga predsednik države, potrdi pa parlament. Ustavne spremembe, ki so med drugim ponovno uvedle funkcijo premierja ter limit na opravljanje funkcije predsednika države, so bile potrjene na ustavnem referendumu februarja letos.