Pred volišči dolge vrste

FOTO: Otočani odločajo o svoji prihodnosti, na Škotskem drama z eksplozijo

S.R./STA
12. 12. 2019, 14.43
Posodobljeno: 12. 12. 2019, 14.59
Deli članek:

V Veliki Britaniji potekajo parlamentarne volitve, ki bodo odločile bližnjo usodo brexita in veljajo za najpomembnejše v celotni generaciji. Zmaga se obeta vladajočim konservativcem, a absolutne večine, ki bi jim olajšala uresničitev izstopa iz EU, nimajo zagotovljene.

Profimedia
Volitve veljajo za najpomembnejše v celotni generaciji.

Ob 8. uri po srednjeevropskem času se je odprlo več kot 4000 volišč v Angliji, na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem. Njihova vrata bodo ostala odprta do 23. ure po srednjeevropskem času, ko je pričakovati tudi objavo izidov vzporednih volitev. 

Volitve na Otoku tradicionalno potekajo vsakih pet let, a poslanci so oktobra izglasovali že druge predčasne volitve v dveh letih. Gre za prve zimske volitve od leta 1974 in prve decembrske po letu 1923. Veliko pozornosti je danes med drugim namenjenih zimskemu vremenu, saj se glede na napovedi obetajo temperature okrog ledišča, dež in celo sneg, kar bi lahko vplivalo na volilno udeležbo. A kljub nizkim temperaturam, dežju in snegu z volišč poročajo o dolgih vrstah. 

Reuters
Dilyn in Johnson.

Pes, palec in twitter

Glasove so že oddali vodje vseh največjih strank. Prvi je glasoval premier in vodja konservativcev Boris Johnson, ki je na volišče v središču Londona prišel v spremstvu psa Dilyna. Po glasovanju se je oglasil na Twitterju: "Ljudje, danes je ta dan. Glasujte za konservativce, da bomo izpeljali brexit."

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je glasoval na volišču v severnem delu Londona. Preden je oddal svoj glas, je v zrak dvignil palec. Tudi Corbyn se je po glasovanju oglasil na Twitterju: "Lahko glasujete za ohranitev našega nacionalnega zdravstvenega sistema. Lahko glasujete za končanje varčevanja. Lahko glasujete za rešitev našega planeta. Lahko glasujete za upanje." 

Vodji liberalnih demokratov Jo Swinson in škotskih nacionalistov Nicola Sturgeon sta glasovali v Glasgowu. Vodja severnoirskih unionistov (DUP) Arlene Foster je glas oddala v kraju Enniskillen na Severnem Irskem. Vodja stranke Brexit Nigel Farage je glasoval po pošti. 

Reuters
Jeremy Corbyn

Drama na Škotskem

Iz Škotske poročajo o incidentu. Policija je v kraju Motherwell v stanovanjskem bloku, v katerem je bilo volišče, našla sumljivo napravo. Pirotehniki so preventivno izvedli nadzorovano eksplozijo. V zvezi z najdbo so aretirali 48-letnega moškega. Volišče so iz bloka preselili v bližnjo šolo. 

Stranke se borijo za 650 poslanskih sedežev. Na absolutno večino upa Johnson, ki bi tako lažje izvedle svoj načrt glede uresničitve brexita - potrditev izstopnega dogovora še do božiča in izstop iz EU konec januarja prihodnje leto.

Prednost je skopnela

Kot je v sredo dejal Johnson, je današnji dan priložnost za izhod iz obdobja treh let političnega zastoja in negotovosti. "Samo predstavljajte si, kako čudovito se bo ta božič usesti k večerji s puranom, saj bo brexit odločen," je dejal v zadnjem sporočilu volivcem. A kot je še sam priznal, je izid negotov. 

Potem ko so ankete konservativcem dolgo napovedovale deset odstotnih točk prednosti pred laburisti in precejšnjo možnost osvojitve absolutne večine v 650-članskem parlamentu, je ob približevanju volitev izid postajal vse bolj negotov. V torek objavljena anketa je pokazala zmanjševanje razlike med glavnima strankama, izključena ni niti možnost t. i. visečega parlamenta, v katerem nobena ne bo mogla sama sestaviti vlade. 

Vodja opozicijskih laburistov Corbyn sicer v nasprotju z Johnsonom v primeru zmage napoveduje sklenitev novega dogovora z EU v treh mesecih. Tega bi nato skupaj z možnostjo obstanka v uniji predložil na nov referendum.