Do predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je v parlamentarni postopek vložila Levica, odbor DZ pa ga je bistveno preoblikoval z dopolnili koalicije, je namreč kritičen tudi upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Pred nekaj dnevi je opozoril na to, da je pavšalni prispevek, ki bi ga uvedli ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, v predlagani višini 29 evrov prenizek za zagotavljanje vzdržnosti zdravstvene blagajne, povzročil naj bi celo primanjkljaj v višini okoli 70 milijonov evrov letno.

Do predloga novele pa je kritično tudi ministrstvo za finance. Kot so v torek v pisnem sporočilu spomnili za STA, so že v okviru delovne skupine, ki se je opredeljevala do prvotnega predloga Levice, opozarjali, da "bi imela razgradnja delujočega robustnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nepredvidljive finančne učinke".

Prav tako so ves čas nasprotovali predlogu, da bi financiranje primanjkljaja pokril proračun. "Ta namreč občutno vpliva na vzdržnost javnih financ, saj omogoča neomejen transfer iz državnega proračuna v zdravstveno blagajno in ne postavlja nobene zgornje omejitve potreb v zdravstvu ter s tem izdatkov," so opomnili.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je glede teh opozoril danes v izjavi ponovil, da morajo "dobiti te izračune, vse pomisleke dati na mizo in seveda najti rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem".

Na predlog zakona, ki ga bo DZ obravnaval na seji prihodnji teden, je sicer vložena vrsta dopolnil. Med njimi je tudi dopolnilo LMŠ, SMC in SAB, s katerim določajo, da se obvezni pavšalni prispevek uskladi enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v preteklem letu po podatkih Statističnega urada RS. Znesek obveznega prispevka po predlogu določi minister za zdravje, najkasneje februarju.

Medtem je vprašljiva podpora koalicijske DeSUS predlogu zakona, saj se zavzemajo za umik te točke z dnevnega reda seje. Po njihovem mnenju bi morali počakati na Šabedrov zakonski predlog za celovito prenovo sistema, vključno z ureditvijo dolgotrajne oskrbe.