Legioneloza

Na Psihiatrični kliniki Ljubljana zaznali več primerov okužbe z legionelo, en bolnik umrl

S.R./STA
12. 12. 2019, 14.30
Posodobljeno: 12. 12. 2019, 15.23
Deli članek:

Na enoti za gerontopsihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana so zaznali legionelo. Kot je pojasnil generalni direktor Bojan Zalar so letos zaznali do sedem primerov.

Bobo
Univerzitetna psihiatrična klinika v Ljubljani.

Eden izmed bolnikov je umrl, vendar gre za bolnika z več pridruženimi boleznimi, zato ni jasno, koliko je prispevala prisotnost legionele, je poudaril Zalar. Gre za bolnike, ki so pogosto premeščeni, zato ni popolnoma jasno, kje so se z bakterijo okužili. Bolnike, nameščene na gerontopsihiatriji, so premestili. Več informacij o tem, predvideni reorganizaciji, sanaciji in terminskem načrtu dela bodo pojasnili na današnji novinarski konferenci. 

Legionelozo povzročajo bakterije, ki so prisotne v naravnih vodnih okoljih, kot so reke, jezera in druge stoječe vode. Število bakterij v naravnem okolju je majhno, zato naravno okolje običajno ne predstavlja vira okužbe za ljudi. Bakterija pa lahko zaide tudi v vodne sisteme, kot so sistemi, namenjeni za oskrbo s pitno vodo ali hlajenje. 

Nekatere vrste bakterije povzročajo obolenje ljudi. Simptomi in znaki bolezni so podobni gripi ali pljučnici, izhaja iz spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.