Francoski predsednik je evropske države opozoril, da se ne morejo več zanašati na ZDA pri obrambi zaveznic Nata. "Trenutno doživljamo možgansko smrt Nata," je dejal Emmanuel Macron.

Evropa mora začeti strateško razmišljati o sebi kot o geopolitični sili, saj v nasprotnem primeru "ne bomo več obvladovali svoje usode", je dejal.

Po njegovi oceni ZDA obračajo hrbet svojim zaveznicam, v zvezi s tem pa je omenil odločitev Washingtona o umiku ameriških enot iz severovzhodne Sirije. "Med ZDA in njenimi zaveznicami v Natu ni nobene koordinacije pri sprejemanju strateških odločitev. Nobene," je v intervjuju opozoril Macron.

"Treba bi bilo ponovno oceniti resničnost tega, kaj Nato je v luči zavez ZDA," je poudaril Macron in izrazil prepričanje, da se lahko Evropa brani sama, če se "pospeši razvoj evropske obrambe".

Francoski predsednik je izrazil razočaranje, ker so ZDA z umikom svojih enot s severa Sirije dejansko dovolile Turčiji, da izvede operacijo v Siriji. "Nato kot sistem ne regulira svojih članic," je dejal. Kot je še dodal, "ni v našem interesu" izključiti Turčijo iz Nata, vendar pa bi bilo treba "morda ponovno razmisliti, kaj Nato je".

Macronove izjave, v katerih postavlja pod vprašaj učinkovitost Nata, bi utegnile precej pretresti zavezništvo pred decembrskim vrhom zavezništva v Veliki Britaniji.

Merklova in Stoltenberg zagotovila, da je Nato močan

Nemška kanclerka Angela Merkel in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta danes ob robu srečanja v Berlinu zagotovila, da zavezništvo ostaja močno. 

"To stališče ne odgovarja mojemu," je v odzivu na Macronovo izjavo dejala Merklova. Po oceni kanclerke je francoski predsednik izbral drastične besede. Evropa bi sicer res morala svojo usodo vzeti bolj v svoje roke, ampak transatlantsko zavezništvo ostaja nujno potrebno, je dodala.

Stoltenberg pa je dejal, da je zavezništvo močno in pomaga pri krepitvi kolektivne varnosti. Evropa in ZDA po njegovem prepričanju sodelujeta vse bolj aktivno. Vsak poskus, da se Evropo oddalji od ZDA, pa ogroža tudi EU, je dodal. Bolj kot se bo krepilo sodelovanje bolj bo tudi Nato močan, je še povedal.