Tudi tokratna razprava je bila v marsičem le nadaljevanje že slišanega na odboru za zdravstvo, ko je koalicija napovedala možnost podpore ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a le ob sprejetju devetih dopolnil, s katerimi bi namesto dviga prispevnih stopenj, ki jih je predlagala Levica, kot finančni vir uvedli pavšalni prispevek v višini 29 evrov.

Luka Mesec (Levica) je tako znova ocenil, da koalicijska dopolnila pomenijo odmik od nameravane vključitve dopolnilnega zavarovanja v obvezno, pavšalni prispevek pa po njegovih besedah negira uvedbo pravičnih prispevnih stopenj, ki sledijo plačilni zmožnosti posameznega zavarovanca. Dopolnila je označil za "zgolj kopijo zdajšnjega sistema".

Matjaž Han (SD) je Mescu vrnil žogico z očitkom, da Levica pri svojem zagovarjanju ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni iskrena, ampak ji gre predvsem za politični prestiž. Izrazil je pričakovanje, da bodo koalicijske stranke vztrajale pri vloženih dopolnilih in jih skušale uspešno pripeljati skozi parlamentarno proceduro.

O ping pongu med koalicijo in Levico

Jožef Horvat (NSi) pa je bil kritičen do ping ponga med koalicijo in Levico, "s katerim mučita ljudi, namesto da bi se lotili reševanja strateških problemov". Obe strani je zato pozval, naj se čim prej za zaprtimi vrati dogovorita, kako bosta ravnali v prihodnje. Dodal je, da koaliciji in Levici nič več ne verjame, "tudi ne, da je konec njune ljubezni".

Po Horvatovih besedah ukinitev dopolnilnega zavarovanja nikakor ne bo rešila nakopičenih težav slovenskega zdravstva. Zakonski paket Levice je označil za vsebinsko slab, saj bi javne zdravstvene zavode pahnil v izgube. Mesec mu je odvrnil, da njihov predlog ni zdravstvena reforma, ampak le reforma zdajšnjega nepravičnega sistema zavarovanja.

Jani Ivanuša (SNS) je pojasnil, da v stranki načeloma ne nasprotujejo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne podpirajo pa rešitve, ki jo je predlagala Levica. Opozoril je na analize OECD, ki kažejo, da so prispevki za socialno varnost v Sloveniji previsoki.

Sicer je novelo zakona o prispevkih za socialno varnost, ki je dobila rdečo luč odbora za finance, Levica ponudila kot rešitev za nadomestitev izpada prihodkov ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, ki ga prinaša njen predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Zakonska predloga sta v sredo ločeno obravnavala odbora za finance in za zdravstvo, a nobeden od njiju ni končal obravnave. Odločitev koalicije, da bo vztrajala pri sprejetju svojih devetih dopolnil, je Levica razumela kot nestrinjanje z njenim zakonskim paketom in zato oznanila, da odstopa od sporazuma o sodelovanju s koalicijo.