Ključni dnevi

Johnson pred vrhom v Bruslju prejel severnoirski udarec

S.R./STA
17. 10. 2019, 09.15
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 11.00
Deli članek:

Severnoirska stranka DUP je britanskemu premierju Borisu Johnsonu tik pred ključnim vrhom EU zadala velik udarec. Še vedno namreč ni zadovoljna z nekaterimi deli trenutnega predloga glede dogovora o brexitu.

Profimedia
Johnsona čakaj ključni dnevi.

Stranka DUP manjšinski konservativni vladi zagotavlja večino v britanskem parlamentu in Johnson potrebuje njeno podporo, če želi kakršenkoli dogovor o brexitu spraviti skozi parlament.

"Tako kot stvari trenutno stojijo, ne moremo podpreti predlogov glede carin in vprašanja privolitve," je sporočila stranka ulstrskih unionistov. Nejasnosti po njihovem mnenju ostajajo tudi pri vprašanju davka na dodano vrednost. "Še naprej bomo delali z vlado in si prizadevali dobiti razumen dogovor, ki bi bil dober za Severno Irsko in bi ščitil ekonomsko in ustavno celovitost Združenega kraljestva," je stranka še dodala v sporočilu. 

Johnson se bo danes popoldne udeležil vrha EU v Bruslju, s katerega želi oditi s predlogom izstopnega dogovora, na katerega bi pristali tudi ostali voditelji držav članic. Pogajanja o dogovoru med predstavniki Velike Britanije in EU se sicer nadaljujejo, potem ko tudi v sredo zvečer še ni bil pripravljen predlog dogovora, ki bi ga danes obravnavali voditelji članic unije. Večina glavnih točk naj bi bila že dogovorjena. 

Irski oreh

Najtrši oreh v pogajanjih EU in britanske strani o ločitvenem sporazumu je meja med Irsko, članico EU, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije. To bo po brexitu edina kopenska meja med unijo in kraljestvom. 

EU zahteva posebno varovalo, s katerim bi se izognili "trdi meji" na irskem otoku in tako zavarovali velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v 90. letih minulega stoletja. Bistvena zanjo pa je tudi obramba integritete notranjega trga. 

Neuradno se sedaj govori o dogovoru, po katerem bi bila Severna Irska del carinskega območja Združenega kraljestva, vendar bi zanjo veljala carinska pravila EU, kar pomeni, da na irskem otoku ne bi bilo carinske meje. 

DUP sicer zahteva zagotovila glede t. i. mehanizma privolitve, po katerem bi se imela Severna Irska možnost izrekati o ureditvi, glede katere bi se dogovorili. Britanski BBC poroča, da naj bi osnutek dogovora vseboval mehanizem, po katerem bi Severna Irska lahko bodisi potrdila bodisi zavrnila načrte glede meje.

"Nismo še na cilju"

"V zadnjih dneh je prišlo do pomembnega napredka. Na dobri poti smo, vendar še nismo na cilju," pa je dejala nemška kanclerka poslancem v Berlinu pred odhodom na vrh voditeljev članic EU. Poudarila je, da je iskanje dogovora zapletena naloga, težavno iskanje dogovora pa primerjala s kvadraturo kroga, zlasti glede statusa Severne Irske. "Ne morem vam povedati, kako se bo jutri končal evropski vrh," je dodala. 

Pri tem je zagotovila, da sedemindvajseterica v nobenem primeru ne bo dovolila trde meje med Irsko in Severno Irsko, ki bi lahko znova razplamtela sovraštvo in nasilje. Prav brexit bo nedvomno zasenčil vse ostale teme dvodnevnega srečanja voditeljev članic EU, ki se bodo danes zbrali v Bruslju. Pogajanja o tem se še nadaljujejo, dogovor naj bi bil blizu.