Carine

Trump Italijo novači, naj zapusti EU

B.K.
17. 10. 2019, 08.35
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 08.48
Deli članek:

Če bi se znebili omejitev Evropske unije, bi lahko povečali trgovino z ZDA, pravi Trump.

Profimedia
Donald Trump in Sergio Mattarella.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši gostil italijanskega predsednika Sergia Mattarello. Gre za enega v vrsti poizkusov, da bi vplival na trgovinsko politiko Evropske unije. Trump je ob tem dejal, da se Bela hiša pogovarja z "nekaterimi novimi ljudmi" o trgovinskih politikah EU. S tem je najbrž mislil, da Bela hiša pogovore opravlja še z ostalimi nacionalnimi politiki, ne le z bruseljskimi birokrati in nemškimi predstavniki.

Matarella je pred sestankom  dejal, da upa, da bosta lahko ZDA in EU prišli do trgovinskega dogovora, saj da gre za stari zaveznici. Washington naj bi namreč jutri uvedel carine na 7,5 milijard ameriških dolarjev vreden uvoz iz držav članic Evropske unije. Ta je že napovedala povračilne ukrepe.

Še slab mesec časa pa ima Trumpova administracija, da se odloči o tem, ali bo uveljavila zagrožene 25-odstotne carine na uvoz avtomobilov in avtomobilskih delov iz EU.

Trump je po sestanku dejal, da bi lahko Italija povečala trgovino z ZDA, če je ne bi omejevali mednarodni dogovori znotraj EU. "Brez bremen, ki jih nalaga Evropska unija, bi bila naša trgovina veliko večja od trenutnih 70 milijard dolarjev". Pravila EU državam članicam sicer preprečujejo, da bi obsežne trgovinske dogovore z zunanjimi partnericami sprejemale same zase, mimo zahtev celotnega bloka.